вівторок, 29 січня 2013 05:15

Із "Газпромом" треба відкрито судитися

"Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на $7млрд за недобір минулого року законтрактованого газу. Україна придбала 32,9 млрд кубометрів блакитного палива, тоді як угода 2009 року передбачає закупівлю 52 млрд. Київ може знижувати споживання тільки до 42 млрд "кубів". Решту недобраного газу потрібно оплачувати в будь-якому випадку.

— Українська сторона правильно робить, що не погоджується на російські умови, — каже Михайло Гончар, 47 років, директор енергетичних програм аналітичного центру "Номос". — Бо це "газпромівське" трактування угоди. Москва може бажати всього, що їй заманеться.

— Але записано, якщо сторони не доходять розуміння, то звертаються до Стокгольмського арбітражного суду. Тобто, перш ніж виставляти штраф, "Газпром" має зініціювати позов. І якщо арбітраж ухвалить рішення на користь росіян, то лише тоді мають право виставляти штраф.

Росіяни все це затіяли, бо мають блакитну мрію — на додачу до білоруської взяти ще й українську газотранспортну систему. Зараз є слушна нагода, бо в Україні оголошують реформу "Нафтогазу" — газотранспортну систему виокремлять у самостійне підприємство.

Остерігатися газової війни треба, але не сильно. "Газпром" не має права відмовлятися виконувати контракт. Але це зовсім не означає, що він не може цього зробити. Бо будь-яка угода з Росією не варта паперу, на якому вона підписана. Вони не мали права перекривати газ ані 2006-го, ані 2008-го, але робили це. Тим більше, зараз зима, — їхня улюблена пора для таких витівок. Тож українці мусять бути готові до будь-якого сценарію.

Уже зараз кажуть, що варто порозумітися на рівні президентів Януковича та Путіна. Це хибний шлях. Бо всі закулісні "порозуміння" на найвищому рівні закінчувалися ще гіршими умовами для України, починаючи від угоди 2006 року і закінчуючи Харківськими угодами 2010-го. До того ж у кулуарних переговорах із Путіним наш президент — зовсім не боєць. Ми неодмінно програємо, якщо будемо вирішувати справу по-візантійськи, під килимом.

Україні треба триматися своєї позиції до кінця. Теоретично у цьому має бути зацікавлений сам Віктор Федорович. Звісно, велика частина його тусовки хоче заробляти на російському газі та українських споживачах. І їм до України однаково — аби тільки грошей принесло. Але відповідальність лежить на президентові. Якщо Янукович піде на чесний суд, наші інтереси будуть захищені.

Зараз ви читаєте новину «Із "Газпромом" треба відкрито судитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути