четвер, 11 березня 2010 07:51

Губернатор особисто укладає контракти з керівниками установ

Незалежний політичний експерт 48-річний Олександр Литвиненко розповідає про інститут голів державних адміністрацій — губернаторів.

Як призначають губернатора?

Голів обласних державних адміністрацій призначає президент за поданням Кабінету Міністрів. Їхні кандидатури визначає прем"єр. Губернатори відповідальні перед президентом, підзвітні й підконтрольні уряду. Губернатору ж підзвітні та підконтрольні керівники територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Отже, за правовою і політичною логікою, призначення на цю посаду мало би бути результатом компромісу між президентом, урядом і регіональною елітою. Насправді прогалини законодавства суттєво збільшують у цій сфері можливості президента.


Повноваження губернатора

Розробляє програму соціально-економічного розвитку області, формує баланси необхідних трудових, матеріальних, фінансових ресурсів. В управлінні ОДА перебувають об"єкти держвласності. Облдержадміністрація контролює стан фінансової дисципліни в регіоні, виконання держконтрактів і зобов"язань перед бюджетом. ОДА контролює використання земельних, водних та інших природних ресурсів регіону. Значними є повноваження у сфері зовнішньоекономічної діяльності.


Вплив губернатора

Особисто укладає і розриває контракти з керівниками підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління відповідної місцевої держадміністрації. Погоджує призначення та звільняє керівників підприємств, установ та організацій, підпорядкованих центральним органам виконавчої влади.

Обласні ради можуть висловити недовіру губернаторам

Губернатор може впливати на підприємців через контроль за якістю продукції, яку вони випускають, або яку продають. ОДА може проводити перевірки підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, вносити пропозиції щодо зупинення їх діяльності в разі порушення законодавства.


Звільнення губернатора

Виключна компетенція керівника держави. Хоча серед підстав передбачене відповідне подання Кабміну, звільнення може відбутися й за ініціативи президента. Підстави для "ініціативи" у законодавстві розпливчасті: як-от порушення Конституції та законів.

Обласні ради можуть висловити недовіру губернаторам. Якщо зроблять це двома третинами складу, президент мусить прийняти відставку керівника ОДА. Однак глава держави може призначити на невизначений термін виконувача обов"язків губернатора.

Зараз ви читаєте новину «Губернатор особисто укладає контракти з керівниками установ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути