вівторок, 08 листопада 2016 00:05

Головою Держгеонадр може стати корупціонер часів Януковича

Конкурс на заміщення вакансії голови Державної служби геології та надр України виграв 55-річний Микола Фощій. Відомство контролює видачу ліцензій і дозволів на видобування корисних копалин. Нацдержслужба опублікувала результати конкурсу 27 жовтня. Але ще до нього вони були відомі працівникам Держгеонадр і пресі.

Микола Фощій раніше працював генеральним директором державного підприємства "Південукргеологія". Його звільнили 2016-го після аудиту. Виявили нераціональне використання коштів, багатомільйонну заборгованість, доведення до банкрутства підприємства і порушення антикорупційних законів. Загальна сума боргу із зарплат і податків досягла 17,6 млн грн. Основний борг і найбільші витрати були сформовані за час спільної роботи Фощія з Едуардом Ставицьким (міністр енергетики та вугільної промисловості у 2012–2014 роках, з 2010 по 2012-й — голова Держгеонадр. — ГПУ). Тож Микола Фощій потрапляє під пряму дію законодавства про люстрацію чиновників часів Януковича.

Проти нього відкриті дві кримінальні справи. Звинувачують у підробці документів, що призвела до тяжких наслідків. За це передбачається від двох до п'яти років позбавлення волі із забороною обіймати певні посади. Також триває досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо безпідставної й умисної невиплати заробітної плати.

У квітні 2016-го Міністерство екології вже намагалося призначити Миколу Фощія керівником Держгеонадр. Тоді активісти звернули увагу уряду на порушення ним закону "Про протидію та запобігання корупції". Фощій призначив своїм заступником власного сина.

— Вибір Нацдержслужби дискредитує ідею відкритих конкурсів. Вона сьогодні формує репутаційний імідж української політики і не повинна йти на компроміси. Для нас залишаються незрозумілими мотиви й критерії оцінки переможців, а також ігнорування антикорупційних розслідувань, — каже голова організації "Громадська комісія по боротьбі з корупцією" Олександр Бакуменко.

Укррудпром

Зараз ви читаєте новину «Головою Держгеонадр може стати корупціонер часів Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути