четвер, 23 червня 2011 07:30

Фермера змусять продати зібране зерно

Виробники зерна до кінця року втратять понад 18 млрд грн. До цього призведуть запровадження з 1 липня мита на вивіз зерна та заборона експортерам отримувати відшкодування податку на додану вартість. Про це каже президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, 56 років:

— Якщо експортер втрачає право на отримання відшкодування ПДВ, то він за тонну зерна платитиме фермерові на 20 відсотків меншу ціну. Від цього сільськогосподарські підприємства втратять близько 12 мільярдів гривень.

Дія експортного мита обвалить середню ціну на зернові приблизно на 10 відсотків. Це ще 6 мільярдів гривень втрат для виробників. А трейдери залишаться у виграші.

Урожай буде непоганий, бо покращилися погодні умови. Але загалом стартова ціна нового зерна буде нижчою за собівартість виробництва. Це станеться вперше за часи незалежності України. Частково збити ціну зерна можуть перехідні залишки — їх близько 8 мільйонів тонн.

Притримати зерно до кращих часів не вдасться, бо виробникам слід повернути кредити, узяті перед весняно-польовими роботами. Банки поставили умову: віддати понад 6 мільярдів  гривень до 1 вересня і ще 15 мільярдів заборгованості з минулого року. З середини серпня почнеться посівна кампанія. Знову виникнуть проблеми з пальним і запчастинами, як і кожного попереднього року. Фермера змусять продати зібране зерно.

Зараз ви читаєте новину «Фермера змусять продати зібране зерно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути