вівторок, 28 лютого 2012 10:26

Економічно вигідно мати одну державну мову

Кримський парламент направив звернення до Верховної Ради України, в якому закликав народних депутатів підтримати проект закону "Про основи державної мовної політики", внесений "регіоналами" Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком.

— Мовне питання в Україні і, зокрема у Криму, — це тема для політичних спекуляцій, —  каже керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 39 років. — Розмови про утиски російської мови чи про потребу її особливого захисту на півострові — це пустопорожні балачки. Варто підійти до будь-якого газетного кіоску, щоб переконатися, що періодичні видання російською значно переважають українські. Захисту якраз потребує українська мова.

Спекуляції на цю тему прогнозовано виникають напередодні передвиборних кампаній. "Регіонали" прийшли до влади, зокрема й завдяки темі захисту прав російськомовного населення. Вони не виконали жодної зі своїх обіцянок, тому знову вийматимуть з рукава стару заяложену карту. Знають, що ця тема потужно працює на Сході й Півдні.

Маючи більшість у парламенті, Партія регіонів проте не зробила російську мову другою державною. Коли "регіонали" були в опозиції, їм вигідно було ділити країну на різні сорти. Вони не претендували на успіх у західних областях, трималися за східний електорат. Тому роздмухували питання мови, "бандерівців", дружби з Росією, щоб забезпечити собі підтримку. Коли Янукович став президентом, регіональний аспект відпав, бо його команда отримала владу над усією Україною. Вони зрозуміли загрозу в постановці цього питання, тому почали спускати його на гальмах. Зараз підтримка "регіоналів" різко падає, тому вони вирішили повернутися до перевіреної політичної спекуляції. Хоча переважну більшість населення, окрім групки якихось маргіналів, мовне питання вже не хвилює.

Кажуть, дві державні мови можуть консолідувати суспільство. Це не так. Російська мова ніколи не стане чинником консолідації українського суспільства. Радше навпаки — стане подразником для розколу. Від чого треба захищати російську мову? Люди вільно спілкуються нею в побуті, мають доступ до російської літератури, без жодних проблем на нашу територію транслюються російські телеканали.

Прибічники посилення статусу російської мови посилаються на європейську Хартію мов меншин. Але вона не вимагає запровадження в Україні другої державної мови. Там ідеться про захист мов, для яких є загрози зникнення. Російській нічого не загрожує.

Іще один важливий аспект: якщо вимагати від чиновників знання всіх мов меншин, то вони мають стати поліглотами. Або в кожному державному органі тримати штат перекладачів. Навіть економічно вигідно мати одну державну мову.

Зараз ви читаєте новину «Економічно вигідно мати одну державну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути