четвер, 05 січня 2012 00:30

Довіра бізнесу до влади вичерпується

Автор: фото з архіву Анни Дерев’янко
  Анна Дерев’янко: ”Хай би скільки Янукович та інші можновладці говорили про нібито чудові умови для інвестицій — на практиці ми бачимо протилежне”
Анна Дерев’янко: ”Хай би скільки Янукович та інші можновладці говорили про нібито чудові умови для інвестицій — на практиці ми бачимо протилежне”

За дослідженням Європейської Бізнес Асоціації, наприкінці 2011 року інвестиційна привабливість України впала до найнижчої за останні три роки позначки. Виконавчий директор Асоціації — 34-річна Анна Дерев'янко головною проблемою для інвесторів уважає недостатньо ефективне державне управління.

На початку року настрої інвесторів були досить непоганими, а під кінець відбулося небувале падіння. Чому?

— Вичерпується кредит довіри, який бізнес дав теперішній владі. На початку 2010-го очікування інвесторів були досить високі. Новообраний президент проголосив цілком адекватну програму реформ. Керівництво країни декларувало правильні речі, новий уряд почав щось робити.

Наприкінці 2010-го і на початку 2011-го всі зрозуміли, що покращення інвестиційного клімату не відбувається. Навпаки, посилюється податковий тиск, зростає корупція. Проте й тоді настрої інвесторів були принаймні нейтральними. Бізнес іще сподівався на якесь поліпшення.

Але коли тривалий час не стається нічого позитивного, а ситуація лише погіршується, довіра швидко зникає. Індекс інвестиційної привабливості впав у третьому кварталі 2011-го. У четвертому скотився до найнижчої за останні три роки позначки: 2,19 бала за п'ятибальною шкалою.

На що скаржаться інвестори?

— На посилення тиску з боку державних органів, новий Податковий кодекс, непрозоре законодавство, корупцію. Причому понад 80 відсотків зі 162 опитаних нами керівників підприємств узагалі не змогли пригадати якісь позитивні кроки уряду щодо покращення інвестиційного клімату.

Влада не здатна створити нормальні умови для підприємництва, не хоче цього робити чи іноземних інвесторів цілеспрямовано витісняють з України?

— Я не сказала б, що існує дискримінація стосовно саме закордонних інвесторів. Недолуге, часто суперечливе законодавство не дає можливості комфортно працювати ні українському, ні іноземному бізнесменові. Усі не можуть захистити свої інтереси в судах. І не лише через недосконалі закони. Таке враження, що існує негласна інструкція, яка заважає бізнесу виграти справу в держави, навіть якщо закон на його боці.

Першопричина низької інвестиційної привабливості України — неефективне управління державою. Для його покращення не видно політичної волі, бажання, достатньої кількості професійних кадрів. Є правильні декларації, програми, але їх не виконують.

Тим не менше президент Янукович недавно заявив, що Україна розраховує на "виграш у світовій конкуренції за інвестиції".

— Усі аплодували би президентові, якби таке сталося. Але цього не буде, якщо система державного управління не сприятиме притоку в країну капіталів. Інвестори не прийдуть, якщо їм не забезпечать комфортних умов для примноження коштів, створення тут робочих місць.

Хай би скільки Янукович та інші можновладці говорили про нібито чудові умови для інвестицій — на практиці ми бачимо протилежне. Хоча інвестор тепер справді шукає, де вкласти гроші. Проблеми є скрізь: у Європі, Америці, Азії. Тому, якби Україна справді створила комфортні умови для інвесторів, висловлене президентом мало б сенс. Звісно, для цього треба попрацювати, зокрема Януковичу. Показати, як він бореться з корупцією у своїй команді. Угоду про асоціацію з Євросоюзом укласти, бо сьогоднішня ситуація зависання відносин з ЄС також є поганим сигналом для інвесторів.

Наскільки ймовірний масовий відтік інвестицій з України?

— Навряд чи це станеться — адже не було їх масового притоку. Певне згортання може бути. Дуже важливо приборкати прояви рейдерства, захоплення підприємств. Якщо так триватиме, особливо якщо відбиратимуть бізнес в іноземців — то це не лише відлякуватиме потенційних інвесторів, а виштовхне з України наявних.

Без цього компанії, які тут працюють, навряд чи підуть з країни, навіть з огляду на теперішні негаразди. Вони можуть не розвиватися, не розширювати інвестиційні програми — але якщо маєш тут підприємства, то без збитків для себе піти важко. Так, компанії критикують інвестиційний клімат, але при цьому роблять тут бізнес, деколи досить непоганий. Мені здається, частково уряд усе це розуміє. Тому й не поспішає змінювати ситуацію.

Що ж може змусити владу покращити умови для інвесторів?

— Серйозна фінансова скрута — коли у бюджеті не буде грошей і вже не буде чого ділити. Адже саме бізнес наповнює державну скарбницю. Якщо його утискають, не дають розвиватися й отримувати прибутки, то податків від цього не побільшає. Відповідно, під загрозою опиниться соціальна сфера, серед людей зростатимуть протестні настрої.

Цей рік буде важким, набігає друга хвиля кризи. Виживатиме сильніший, професійніший. Це стосується і держав, і урядів. І сильніший у цьому випадку не той, хто правдами й неправдами вичавить із бізнесу більше податків. А хто своїм розумом створить йому такі умови, щоб він міг розвиватися, приносити до бюджету більше грошей. Тоді й бізнесу буде комфортно, і держава зможе виконувати свої зобов'язання.

Зараз ви читаєте новину «Довіра бізнесу до влади вичерпується ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути