пʼятниця, 20 січня 2012 00:15

"До виборів треба зробити дві хвилі кадрових чисток"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Віктор Чумак: ”Хорошковський буде таким собі контролером. Більшого йому просто не дадуть зробити, бо він не найближча людина до президента”
Віктор Чумак: ”Хорошковський буде таким собі контролером. Більшого йому просто не дадуть зробити, бо він не найближча людина до президента”

Міністр фінансів 62-річний Федір Ярошенко написав заяву на звільнення за власним бажанням. На його місце президент призначив 43-річного Валерія Хорошковського, який останні два роки очолював Службу безпеки. Це тільки початок кадрових змін у Кабміні, вважає директор Українського інституту публічної політики 53-річний Віктор Чумак.

Чому звільнили Ярошенка?

— Його критикували давно. Він завжди висловлював свою думку з приводу нераціонального використання державних фінансів. Але не це головне. Місце готували під силовика Хорошковського, бо Мінфіну підпорядкована і податкова, і Державна митна служба, і Державна служба фінансового моніторингу. Тобто міністерство стало практично силовим відомством із серйозними фіскальними функціями. Напевно, Ярошенко не справлявся з функціями контролю за всіма потоками фінансів у державі.

Хорошковського назначили через те, що він має оперативну інформацію від різних департаментів СБУ про той чи інший фінансовий ресурс. Він може більш точно контролювати грошові потоки або, скажімо, керувати легальною їх зміною. Хорошковський — молодий, активний. Йому під силу жорстко говорити з людьми, які ухилятимуться напряму від заповнення державного бюджету. А є серйозні проблеми зі сплатою ПДВ, виведенням коштів в офшори, контрабандою.

Чи зміниться щось в економічній політиці?

— Навряд. На сьогодні в економіці достатньо складна ситуація, оскільки просто немає грошей, немає реальної економіки, співпраці з міжнародними фінансовими установами. Можливо, буде спроба компенсувати всі ці втрати за рахунок більш жорсткої фіскальної, податкової, митної політики.

Що зміниться у Мінфіні?

— Хорошковський не почне якусь революцію. Він поставлений перед фактом, що на ключових посадах — голови податкової, митниці — стоять люди, по яким прийняте рішення (президентом та його найближчим оточенням. — "ГПУ"). Хорошковський буде таким собі контролером. Більшого йому просто не дадуть зробити, бо він не найближча людина до президента.

Що маєте на увазі?

— Хорошковський входить у групу Льовочкін — Хорошковський — Бойко. Ця група контролює достатньо велику кількість власності в Україні, зокрема в енергетичній, хімічній галузях. Хорошковський також має певні медіа-активи. Можливо, не контролюють, а скажемо так, доглядають за певними активами в тіні. Навколо президента сформована група найбільшого впливу, так звана "сім'я президента". Це старший син президента Олександр і всі люди, які з ним пов'язані — міністр внутрішніх справ, голова податкової, Нацбанку. Зараз іде певний пошук компромісів між різними групами.

Чому тоді президент прийняв рішення на користь Хорошковського, а не на користь із "сім'ї"?

— Це не значить, що Хорошковський отримав карт-бланш на все. Над ним все одно залишається прем'єр Азаров, який може завжди його проконтролювати.

Як у нього складеться з Азаровим?

— Якщо і не прямий конфлікт, то конкуренція. Хорошковський відчуватиме певну самостійність, бо, зрозуміло, не Азаров був ініціатором його призначення. Злагодженої гри з прем'єром у нього не вийде. Але тут, як у тій байці: "А ви, друзяки, як не сідайте..." Об'єктивні умови такі, що кого не став, а зрушень на краще найближчим часом не може бути.

Хорошковському пророкують посаду віце-прем'єра.

— Абсолютно можливо. Та як людина розумна, він чітко знає, що віце-прем'єр — не та посада, за яку варто боротися. А от крісло прем'єра — набагато серйозніше. Але це політична посада, яка притягує до себе негатив поганої економічної і соціальної ситуації в країні. Чи варто боротися за неї зараз? Хорошковський сто разів подумає, чи варто зараз проявляти такі амбіції.

Хто тепер може очолити СБУ?

— Мені здається, голова Служби зовнішньої розвідки Григорій Ілляшов. Він все ж таки працював в СБУ, має знання і не погано сприймається у тих колах. Ну і все-таки його дружина — заступник голови Адміністрації президента.

Може бути інша персона. Наприклад, якийсь колишній голова СБУ в Донецькій області. Треба подивитися, хто там був за часів Януковича.

Чи будуть подальші кадрові перестановки в уряді?

— Ближче до лютого десь до половини міністрів можуть змінити. Вже достатньо серйозно говорилося про міністрів охорони здоров'я, освіти, оборони. Справа в тому, що досить багато провалів у різних сферах. І якраз така чистка буде спробою підштовхнути зміни в економічній політиці.

Ця чистка пов'язана з майбутніми виборами?

— До виборів це треба буде зробити ще раз. Об'єктивна економічна і політична ситуація в країні така, що до жовтня треба буде вдруге все це вичищати.

Чи піде і прем'єр-міністр Микола Азаров?

— Скоріше за все так, але перед виборами. Зараз його немає сенсу змінювати, бо якраз увесь негатив, який накопичиться за рік, треба на когось буде злити. Азаров може бути такою собі губкою.

Зараз ви читаєте новину «"До виборів треба зробити дві хвилі кадрових чисток"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути