четвер, 05 березня 2009 20:38

До Чехії запрошують українських лікарів і програмістів

Уряд Чехії оплатить кожному заробітчанину, який втратив роботу, квиток додому і виплатить до 500 євро допомоги. Якщо ж заробітчанин із сім"єю, то отримає по 250 євро на кожну дитину. Цю програму чеський уряд розпочав із 16 лютого. У грудні 2008 року в країні легально працювали 132 тис. наших співвітчизників. Про урядові плани розмовляємо з послом Чеської Республіки в Україні Ярославом Баштою, 60 років.

Кого серед заробітчан у Чехії найбільше?

— Українців, звісно. Я не рахую словаків, бо вони вже як наші. На другому місці — в"єтнамці. Скільки насправді українців перебуває в Чехії, важко сказати. Але цифра у 400 тисяч, що є в Інтернеті, значно перебільшена.

Як відреагували заробітчани, зокрема українці, на пропозицію чеського уряду?

— Уже звернулося 440 іноземців, переважно громадяни Монголії. Жоден українець досі не поїхав додому за цією програмою. Очікуємо, що в проекті візьмуть участь до 2 тисяч заробітчан.

Чи передбачив уряд інші заходи на випадок, якщо заробітчани вважатимуть за краще залишатися нелегально, ніж повертатися додому?

— На певний час уряд обмежує видачу довгострокових віз. Поліція також посилить контроль за іноземцями. Крім того, роботодавці, які братимуть на роботу нелегальних іноземців, платитимуть великі штрафи.

Середня заробітна плата в країні становить 780 євро

Дехто розцінює програму вашого уряду як благодійну акцію. Чи можна її назвати такою?

— Це не благодійність. Дешевше допомогти іноземцям повернутися, ніж потім шукати нелегалів або навіть злочинців. Нова програма коштуватиме 60,7 мільйона крон (2,1 млн євро). Якщо ж іноземці стануть нелегалами, то державі доведеться витратити 80 мільйонів крон (2,8 млн євро).

Заробітчани якої національності скоюють найбільше злочинів у Чехії?

— На жаль, злочинність поширена переважно серед російськомовних заробітчан, зокрема й українців. Минулого року з усіх ув"язнених у Чехії 5 відсотків становили російськомовні. Це також люди з Кавказу. Громадяни з Азії здебільшого займаються наркотиками, зокрема вирощуванням і розповсюдженням марихуани.

Чи діє досі програма "Зелена карта", за якою Чехія обіцяла працевлаштувати до 200 тисяч українців?

— Діє, але з певними змінами. За новими умовами на роботу іноземців братимуть, якщо впродовж місяця вакансією не зацікавляться чеські працівники. Трудові мігранти зможуть отримати візу на два роки. Або на три — для кваліфікованих спеціалістів, у яких ми понад усе зацікавлені. Після цього є можливість отримати постійне місце проживання в Чехії.

Зараз ви читаєте новину «До Чехії запрошують українських лікарів і програмістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути