пʼятниця, 01 лютого 2013 11:01

"Для влади вибори-2015 — це Сталінград, остання битва"

"Для влади вибори-2015 — це Сталінград, остання битва"
Віктор Янукович. Фото з сайту jamestownfoundation.blogspot.com

"Друга каденція Януковича — це мегаважливо для країни. Бо повинні бути завершені ті зміни й реформи, які розпочаті. Партія регіонів зробить усе, щоб Віктор Федорович став президентом ще раз", — заявив у інтерв'ю виданню "Лівий берег" віце-прем'єр Олександр Вілкул. До грудня 2012-го він очолював Дніпропетровську обласну держадміністрацію.

Володимир Лановий, 60 років, голова Центру ринкових реформ:

— Ця заява Вілкула схожа на жарт. Як можна завершити те, чого не починали? Тільки сліпий не бачить, що економіка втрачає динаміку: зменшуються інвестиції, не вистачає грошей на пенсії. Скорочується експорт, збільшується імпорт.

Не можна говорити й про стабільність. Бо важко знайти сферу економіки, де немає погіршення. Але політики переконують нас в існуванні покращення, реформ, добробуту і всього іншого, що присутнє тільки в їхніх головах.

Реформи неможливі, бо є колосальна управлінська проблема — в уряді домінують інтереси бізнесових компаній, груп та окремих персон. Просування тих чи інших проектів, як і їхнє фінансування, завжди має узгоджуватися з ними. В окремих галузях вплив груп на економіку відповідає потребам суспільства. Наприклад, видобування альтернативного газу. Але в більшості випадків відбувається навпаки.

Нема головного для реформ — системності. Вона й неможлива, коли інтереси бізнес-груп і суспільства не об'єднуються державними управлінцями. В реформи Януковича на виборах 2015 року можуть повірити тільки ті, хто зараз вірить у "покращення".

Сергій Гайдай, 47 років, політтехнолог:

— Те, що робить влада, назвати реформами неможливо. Вона й сама розуміє, що нічого не вдалося. Навіть стало гірше. Єдине, що вони зробили, — закріпили три вертикалі влади під президентом. Влада перемогла опозицію. Ну і що? Тепер доведеться боротися всередині влади. Ближче до виборів спостерігатимемо відкриту війну між різними групами. Поки що найсильнішим гравцем є "сім'я". За два роки вона ще більше може закріпити свої позиції.

Вибори 2015-го будуть важкими для "регіоналів". Потрібні радикальні методи, щоб утримати владу. Наприклад, обирати президента в парламенті чи в другому турі конкурентом Януковича виставити Тягнибока. "Регіонали" прекрасно знають: чесно виграти не вийде. Тому використовуватимуть масові фальсифікації, повністю контролюватимуть виборчий процес. І намагатимуться довести, що Янукович не такий уже й поганий, що всі інші — зло ще більше.

Андрій Окара, політичний експерт:

— Розмови про будь-які реформи — це інформаційне прикриття. Янукович потрібен цій політичній еліті, щоб продовжувати висмоктувати з країни гроші. Тому намагатимуться втримати владу з усіх сил. Для країни з таким начальством головне не реформуватись, а вижити.

Нинішній політичний режим перестав відповідати на ті виклики, які перед ним стоять. Люди в Україні стають все біднішими й злішими. Акції непокори, Майдани можуть розпочатися вже навесні. Якщо вони будуть такі, як виступи чорнобильців та афганців, але в ширшому масштабі, невідомо, чи політичний режим їх витримає. Потрібні лише певні умови, за яких це може відбутися. Наприклад, проллється кров.

Шанси виграти вибори 2015 року у влади є, але це буде тотальне зґвалтування усіх українських громадян у дуже непристойний спосіб. Янукович може переобратись лише через масові фальсифікації, адмінресурс. Головна проблема для режиму — міжнародна легітимність. Януковича можуть не визнати навіть як кандидата в президенти.

Зараз "регіонали" почуваються королями. Якщо Віктор Федорович втратить владу, вони стануть ніким. Багатьом доведеться попрощатися з життям. Для них вибори-2015 — це остання битва, Сталінград.

Зараз ви читаєте новину «"Для влади вибори-2015 — це Сталінград, остання битва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

170

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути