середа, 23 січня 2013 07:15

"Для влади гроші важливіші за російську мову"

Внести зміни до закону "Про засади державної мовної політики" обіцяє нардеп-"регіонал" Ганна Герман. Нагадала, що за дорученням президента при Кабміні створили відповідну робочу групу. Її напрацювання Кабінет Міністрів досі не розглянув.

— Ганна Герман не має важливого становища в Партії регіонів, — говорить 35-річний Віктор Таран, голова Центру політичних студій та аналітики. — Вона не здатна впливати на рішення, що стосуються делікатного мовного питання. А тим більше — впливати на Януковича чи на фракцію Партії регіонів. Останні півтора року вона в тіні, і навряд чи хтось до неї всерйоз дослухається.

Чому ці зміни досі не внесли на розгляд парламенту?

— Нині опозиція не має достатньої кількості голосів, щоб запровадити зміни в мовній сфері. А Партія регіонів та комуністи не мають такої потреби. Для влади взагалі гроші важливіші за російську мову. У бюджет 2013 року просто не заклали коштів на виконання закону про мови. Місцеві ради мусять самі фінансувати виготовлення подвійних вивісок, документації тощо. Тобто, Партія регіонів не проти переведення на російську всього, що не потребує фінансів. Наприклад, телебачення. А от судові рішення й надалі друкують українською, бо на дублювання текстів російською потрібно витрачати кошти.

Чому влада обіцяла змінити закон торік восени?

— Це була красива піар-акція. Влада розраховувала перед виборами мінімізувати роздратування суспільства мовним законом. Президент запросив представників інтелігенції, Богдана Гаврилишина, Леоніда Кравчука до себе на кримську дачу. Всі заходилися працювати над змінами в робочій групі. Підготували законопроект. А уряд відмовився його розглядати. Обіцяли повернутися до цього питання після виборів, у листопаді. Але це лише слова. На ділі, інтелігенцію обдурили. Загребли їхніми руками жар.

Самі виборці не повірили в ці реверанси влади й масово проголосували за опозиційні сили на виборах. Тепер діячі типу Герман час від часу заявлятимуть, що працюють у цьому напрямку. Але законопроект мертво лежатиме в уряді. Якщо і подадуть його на розгляд парламенту, провладні фракції дружно провалять усе.

Ухвалення змін до закону може поліпшити рейтинг влади?

— Тільки зменшить. Україномовні виборці все одно не голосують за Партію регіонів, а російськомовні ще більше розчаруються. Це вже будуть колосальні втрати для влади. Вона на таке не піде. Звичайно, парламентський комітет з питань культури й духовності та його голова В'ячеслав Кириленко висуватимуть зміни на кожній сесії. Але це мало що дасть.

Законопроект опозиції та зміни до закону комісії Богатирьової — це той самий документ?

— Ні. Опозиція зареєструвала свій власний законопроект — від Володимира Яворівського, Ірини Фаріон і Марії Матіос (фракції "Батьківщина", "Свобода" й УДАР. — "ГПУ"). Він жорсткіший за варіант робочої групи. Передбачає штрафи за відмову користуватися державною мовою, іспити на знання мови, 50-відсотковий поріг нацменшин для запровадження регіональної мови.

"Регіонали" не голосуватимуть за жоден проект. Будь-які зміни зараз підуть на шкоду владі, тому її мета — заморозити мовну ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Для влади гроші важливіші за російську мову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути