пʼятниця, 15 березня 2013 00:30

"Дії Партії регіонів не підкоряються законам логіки"

Вищий адміністративний суд позбавив повноважень народного депутата Сергія Власенка — №20 у списку партії "Батьківщина". Його звинуватили в незаконному суміщенні роботи в Раді й адвокатської практики. Того ж дня, 5 березня, опозиція заблокувала парламентську трибуну. Згідно із законом, за 30 днів, тобто з 4 квітня, Віктор Янукович має право розпустити Верховну Раду.

— Ми можемо стверджувати, що ніяких виборів президента 2015 року не буде, — каже лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк. — Якщо в найкоротші терміни цю політичну та економічну кризу не вирішить персонально Янукович, вона завершиться достроковими президентськими й парламентськими виборами. Опозиція змінює стратегію і тактику та йде піднімати людей.

Із подібною заявою виступив і лідер "Свободи" Олег Тягнибок. Він вважає, що Рада вже не працюватиме:

— Усе, крапка. Вона є недієздатною. Було би правильно, якби оголосили дострокові вибори — як парламентські, так і президентські.

Під гаслами про дострокові вибори опозиційні партії проведуть акцію "Вставай, Україно!". Вона розпочалася у четвер, 14 березня, у Вінниці. У мітингу взяли участь Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко, який повернувся зі США. На п'ятницю запланований мітинг в Ужгороді, в суботу — у Львові. Протягом двох місяців протести триватимуть у всіх обласних центрах. Завершаться 18 травня — всеукраїнським маршем у Києві.

Георгій ЧИЖОВ, 39 років, віце-президент Центру політичних технологій:

— Власенка позбавили мандата, бо він агресивно захищав Тимошенко. Це дратувало владу. Тому вона вирішила продемонструвати, що може дотягнутися до депутатів, які дуже ревно відстоюють свої позиції.

Можливо, влада спеціально загострює відносини з Європою. Але позбавлення Власенка мандата — це трохи занадто. Європейці можуть перестати поступатися Україні. Можливо, Янукович не особливо розраховує на підписання угоди з ЄС. Тоді слід очікувати зближення з Росією.

Реакція опозиції передбачувана. Але однозначно дострокових виборів хоче лише Тягнибок. Після них фракція "Свободи" в парламенті збільшиться. "Батьківщина" й УДАР поки що в роздумах. Вибори — це невизначеність. Можливо, за соціологічними опитуваннями, опозиція разом набере голосів більше, ніж торік, 28 жовтня. Але чи зможе набрати більше саме "Батьківщина"? Сумніваюсь. Також існують побоювання, що влада піде на жорстке застосування адміністративного ресурсу і "малюватиме" собі результат. Тоді можуть упасти останні бар'єри, що утримували хоч якісь правила політичної гри. Чи готова опозиція вигризати кожен свій голос зубами в боях без правил? Теж сумніваюсь. Влада на дострокових парламентських виборах може відпрацювати механізми управління результатом. Якщо це вдасться, то можна тільки уявити, що "Регіони" творитимуть на виборах президента.

Опозиція навряд чи змириться з тим, що у Власенка відібрали мандат. Вона вимагатиме позбавити депутатства всіх, хто має статус адвокатів, нотаріусів. А таких чимало. На це влада не піде. Тому сценарій дострокових парламентських виборів Банкова також має проробляти. Але популярність "Регіонів" падає, тому мають вигадати дуже зухвалі кроки, щоб гарантувати  перемогу.

Юрій РОМАНЕНКО, 34 роки, директор центру політичного аналізу "Стратагема":

— Дії Партії регіонів важко аналізувати, бо часто вони не підкоряються законам логіки. Більшість їхніх кроків мають короткострокову мотивацію.

Але й опозиція не виконує своєї функції, не пропонує альтернативної моделі розвитку країни. Перебуває в напівсонному стані. Яценюк — смішний політик. Зробить якусь заяву, а "Батьківщині" доводиться розгрібати. Оголосив всеукраїнську акцію протесту. Проте всі розуміють, що ніякого протесту не буде. Хіба що "Свобода" мобілізує певну частину людей і нарощуватиме свій рейтинг.

Опозиція нічого не робить, щоб дотиснути ситуацію з блокуванням парламенту і домогтися перевиборів. Постійно йде на компроміси з владою. Це її згубить. Усі опозиційні партії залежні від "Регіонів". Отримують від них кошти і якісь преференції. Тому опозиція не може вести логічну й переконливу політику. Застосовує тактику — крок уперед, два назад. Через це виборці відчувають апатію та розчарування.

Валерій БЕБИК, 53 роки, політолог, проректор університету "Україна":

— Після провалу азаровських реформ "регіоналам" потрібні локальні конфлікти — то Тимошенко не в ту палату помістили, то у Власенка мандат забрали.

Всередині ж опозиції іде боротьба за лідерство. Тому Тягнибок і заявляє про вибори парламенту, а заодно — і президента. Останні, звичайно, неможливі. Яценюк здаватися не хоче й показує, що він — не менший радикал. А Кличко ніяк не може вирішити: іти на вибори мера Києва чи одразу на президентські?

У влади  нема стратегічного рішення, що робити далі. Вони хочуть залишитися в теперішніх кріслах, але як реформувати економіку — не знають. Одностайної думки щодо парламентських виборів у них теж нема. Для прем'єра Азарова розпуск Верховної Ради не вигідний, бо означає відставку уряду. Натомість для Януковича це питання — не критичне. Вся влада все одно сконцентрована у президента. Тому він може погодитися на дострокові вибори до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «"Дії Партії регіонів не підкоряються законам логіки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути