середа, 12 вересня 2012 06:45

Держава перетвориться на міліціонера з комп'ютером

Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект "Про єдиний державний демографічний реєстр". Ним запроваджується новий паспорт громадянина України. Тепер його виготовлятимуть у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації. Документ матимуть від народження всі громадяни України.

Василь Грицак, 51 рік, народний депутат від Партії регіонів, автор законопроекту:

— Плюсів упровадження нових паспортів декілька. По-перше, Україна виконає зобов'язання перед Європейським Союзом і світовим співтовариством стосовно запровадження документів з електронним носієм біометричної інформації. Нелегальний мігрант автоматично потраплятиме в реєстр — ми знімемо відбитки пальців, зробимо запити за місцем проживання. Ця людина зі світової бази даних уже нікуди не дінеться. Тобто, нелегально вона на роботу в Європу не потрапить.

По-друге, закон відповість на запитання: скільки в Україні живе фізичних осіб, інвалідів, чорнобильців, дітей війни, і якої адресної допомоги вони потребують. Також він дозволить визначити трудові ресурси і, відповідно, точніше планувати макроекономічні показники.

По-третє, ми отримуватимемо повну інформацію стосовно перетину кордону.

Розпорядником реєстру стане Державна міграційна служба. Реєстр буде прив'язаний або до ідентифікаційного номеру, або ж людині присвоять новий номер. Отримуватимуть біометричні паспорти за бажанням.

Євген Захаров, 59 років, правозахисник:

— Треба добре порахувати, скільки це коштуватиме. Також виникає запитання: до якого коду прив'яжуть реєстр? Якщо єдиним універсальним кодом особи стане ідентифікаційний —  то наявність єдиного коду в усіх реєстрах дає можливість "злити" всі паспортні дані на кожну людину, і вона про це й не знатиме. Запитання виникають і стосовно інформації, що заноситимуть до електронного чипу. В положенні є пункт "інші документи". Які саме — не роз'яснено. Тобто все йде до полегшення збору персональних даних про людину без її згоди. І ще одне запитання: хто буде розпорядником реєстру? Це має бути цивільна служба, як Міністерство юстиції. А може, бути й МВС.

Від перетворення нашої поліцейської держави на "міліціонера з комп'ютером" нічого не зміниться. Європі потрібно, щоб у нас людей на вулицях не били і в тюрму не саджали ні за що. Тоді будуть і послаблення з візовим режимом.

Зараз ви читаєте новину «Держава перетвориться на міліціонера з комп'ютером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути