середа, 02 вересня 2009 16:12

Держава допоможе Львову у фінансуванні підготовки до Євро-2012

Початок тижня уряд присвятив одному, але стратегічному регіону. На його засіданні  обговорювали Львівщину. Тема — підготовка до Євро-2012.

— Пов"язане це з роботою уряду, яку здійснюють із кожною областю, з кожним містом, які є приймаючою стороною при проведенні Євро-2012. Сьогодні черга Львова і області. На засіданні обов"язково ухвалимо ті рішення, постанови, розпорядження, які необхідні, щоб ми чітко, згідно з графіком готувати Львів до Євро-2012, — зазначила на відкритті наради у понеділок прем"єр-міністр Юлія Тимошенко.

Вимоги УЄФА до організаторів змагань — це сучасні стадіони, дороги, аеропорт і готелі. Щодо готелів, то до Львова питань немає. А ось щодо решти їх виникає чимало. Уряд забезпечить фінансування інфраструктурних об"єктів у рамках підготовки до футбольної першості, пообіцяла глава уряду. Найближчим часом Держказначейство виділить 41,7 млн грн місцевому бюджету для фінансування проекту нового стадіону. А з Держбюджету до цієї суми додасться ще 50 млн авансових коштів.

Окрім грошей на головний стадіон, львів"яни отримають кошти і на тренувальний стадіон до Євро-2012 — таким стане арена місцевого університету. На його реконструкцію цього року передбачено 20 млн грн, причому 5,266 млн мають виділити негайно.

Щоб розпочати будівництво комунальних доріг у місті, уряд невідкладно перерахує 15,5 млн грн, зауважила Тимошенко. А загалом передбачено вдвічі більше.

На підготовчі роботи з будівництва аеропорту передбачено 13 млн грн. Нині оформлюють необхідну документацію для потенційних підрядників, готових зводити аеропорт. Прем"єр нагадала, що на попередній нараді уряду була створена спеціальна Дирекція будівництва, відтепер вирішено — вона підпорядковуватиметься обласній раді.

Кошти мусять піти вже сьогодні

Це рішення порадувало губернатора Львівщини Миколу Кмітя:

— Ще півроку тому обласна адміністрація зверталася до Мінтрансзв"язку, щоб права з управління будівництвом і смуги передали до управління капітального будівництва при облдержадміністрації. Такий досвід є в Донецькій області, й він показав свою ефективність. Ухвалене рішення дасть можливість вчасно здійснювати всі роботи і не порушувати графік УЄФА. Найближчі критичні дати — початок будівництва фундаментів терміналу: роботи повинні початися до 15 вересня. Часу лишилося мало, тому такі швидкі кардинальні рішення Кабміну.

Щоб роботи розпочалися негайно, ухвалено рішення щодо викупу приватних будівель на місці забудови терміналу, розповів губернатор. Згідно з оцінками незалежних експертів, на це потрібно 9,8 млн грн.

Міський голова Львова Андрій Садовий поскаржився на саботаж з боку чиновників фінансування Євро-2012 у місті. Із цим він звернувся до прем"єрки під час її перебування у Львові 30 серпня. І вже наступного дня скликали нараду.

— Перше питання стосовно Євро — питання стадіону, тому що є декларація держави в цьому році співфінансувати спорудження цього об"єкта на 100 мільйонів гривень. Якщо прийдуть ці кошти, то стануть першими гривнями на фінансування об"єктів Євро у Львові, — каже Садовий. І додає: — Принцип, який застосовується до Львова і до Харкова, коли держава співфінансує до 50 відсотків вартості будівництва стадіону, а решту бере на себе місцева влада, використовують у польських містах.

Сьогодні Львів зводить стадіон за міські кошти. Отримали їх від випуску цінних облігацій, які розміщені в "Укрексімбанку" під 20% річних. Темпи будівництва достатньо високі, але треба їх збільшувати. І перерахування державних коштів пришвидшить зведення арени.

— Якщо ми не знімемо усі бюрократичні перешкоди, то просто не підготуємося до Євро-2012. Бюрократія не може зруйнувати цей процес. Тому кошти мусять піти вже сьогодні, — наголосила на завершення засідання Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Держава допоможе Львову у фінансуванні підготовки до Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути