неділя, 02 жовтня 2011 07:45

Депутати вписали в законопроект 18 мов

Автор: малюнок: володимир казаневський
 

Нардепи-"регіонали" Сергій Ківалов та Вадим Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект "Про засади державної мовної політики".

— Цей документ мало відрізняється від попередніх, які подавали Кушнарьов, Єфремов, Симоненко і Гриневецький, — вважає 48-річний Володимир Кулик з Інституту політичних і етнонаціональних досліджень. — Їхні законопроекти розкритикували європейські структури. Тепер Колесніченко говорить, що його законопроект є кроком до євроінтеграції, а хто його критикує — той стоїть на нашій дорозі до Європи. Це дурниця. Жодна країна не будує всю свою мовну політику на засадах Європейської хартії регіональних мов, як це пропонують Ківалов і Колісніченко. Хартія призначена для захисту мов, яким загрожує зникнення. А російська в Україні не лише не зникає, а й домінує в багатьох регіонах і суспільних ділянках.

Депутати вписали в законопроект 18 мов, які буцімто можна буде вживати там, де їхні носії становлять понад 10 відсотків населення. Зрозуміло, чому варто дати право послуговуватися угорською в школах та органах влади. Бо мовці живуть компактно, становлять значну частину населення певного регіону. А от караїмською мовою не буде кому написати навіть заяви в сільраді. Зате критерій "10 відсотків носіїв" дозволить Партія регіонів запровадити офіційне вживання російської в половині областей. Депутати хочуть, щоб і на інших територіях можна було використовувати або регіональну, або російську. Тобто якщо регіональною буде, скажімо, румунська, то дозволити використовувати російську як таку собі надрегіональну. Це цинічна фальсифікація духу Хартії.

Законопроект також містить норми, які усувають державне мовне регулювання в кінопрокаті, на телебаченні, радіо. Мовляв, хай громадянин сам вирішить, якою мовою дивитися кіно. Це облудна філософія. Ринок продуктів російською мовою охоплює весь пострадянський простір, а українською — лише Україну. Тому між ними не може бути рівної конкуренції. Держава має підтримувати мовну групу, яка за цієї ситуації зазнає дискримінації.

Україні потрібний інший багаторівневий закон: прописати державність української, окремо вказати, де може бути вживана російська і де вживати справжні регіональні мови, як-от угорська. Окремо забезпечити права тих мов, які зникають.

Зараз ви читаєте новину «Депутати вписали в законопроект 18 мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути