четвер, 20 жовтня 2011 06:00

Ціни на пшеницю зростуть на 200 гривень

Автор: фото: www.ukurier.gov.ua
  Геннадій Новіков: ”Виробники не поспішають продавати. Чекають, доки закон прибере мита”
Геннадій Новіков: ”Виробники не поспішають продавати. Чекають, доки закон прибере мита”

Після протестів аграріїв депутати скасували експортні мита на пшеницю й кукурудзу, залишили їх на ячмінь. Податки діяли з 1 липня і завдали сільгоспвиробникам втрат через зменшення цін на збіжжя. Збитки щонайменше — 10 млрд грн.

— Розраховуємо, що вартість зернових зросте на 200 гривень на тонні — до 1800, — каже голова Аграрного союзу Геннадій Новіков, 48 років. — На світових ринках уже спостерігається пожвавлення. Після заяви Росії про можливе запровадження експортних квот на зерно, ціни на пшеницю за добу зросли на 8 доларів.

До кінця року вартість кукурудзи на світових ринках має повернутися до 300 доларів за тонну. В Україні цьогоріч вона вродила добре. Внутрішній ринок перенасичений, трейдери намагатимуться максимально знизити ціну. Виробники не поспішають продавати. Чекають, доки закон прибере мита.

Чому, попри низьку вартість зернових, ціни на хліб не знизилися?

— Бо досі уряд два роки стримував подорожчання хлібобулочних виробів. Тепер пекарі доводять, що зазнали великих збитків. Нинішнє зниження цін на пшеницю дозволяє їм лише вирівняти ситуацію.

Ми звернулися до інститутів економіки, хлібопродуктів і продовольчих товарів, щоб розробили формулу обрахування ціни на хліб. Бо пекарі — наші вічні партнери, ми не хочемо, щоб вони працювали зі збитками. Відносини на ринку між його суб'єктами мають бути справедливими, зрозумілими і прозорими. Пекарі хочуть позбутися державного регулювання цін. Це правильно.

Як період дії експортних мит позначився на нинішній посівній?

— Посіяно менше. Але це переважно викликано погодними умовами — довгий час не було дощів. У південних областях час дозволяв відтягнути сів озимих. Минулого тижня були невеликі опади. Аграрії стали сіяти активніше. Але однозначно буде засіяно менше площ, ніж торік.

Падіння цін на зернові призвело до зменшення закупівель добрив, засобів захисту рослин, насіння елітних сортів. Виробникам шкода було продавати збіжжя задешево. Вони його притримували, тому не мали достатньо обігових коштів. Це також позначиться на майбутньому врожаї.

Чого посіють найменше?

— Цьогорічний урожай соняшнику 8,5 мільйона тонн. В останні 1,5 місяця світова ціна просіла, бо знизилася вартість олії. В Україні здешевлення соняшнику відбулося ще коли з'явилися чутки про введення мит. Тепер виробникам треба домовитися з переробниками про принципи ціноутворення на ринку соняшнику. Якщо не домовимося — посіви наступного року зменшаться вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на пшеницю зростуть на 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути