вівторок, 09 квітня 2013 06:45

"Частина поляків вважають, що вони не гірші за Кремль"

Автор: фото з сайта www.radiosvoboda.org
  Володимир В’ятрович: ”У роки Другої світової війни майже всі сусідні народи Європи конфліктували між собою”
Володимир В’ятрович: ”У роки Другої світової війни майже всі сусідні народи Європи конфліктували між собою”

— Питання польсько-українського конфлікту в Польщі підіймають сили, що зацікавлені в дестабілізації відносин між націями. З лютого там наростає інформаційна істерія довкола трагічних подій минулого, — каже 35-річний історик Володимир В'ятрович.

— Основним мотором конфлікту є "кресові" організації, що об'єднують людей, які походять із Західної України. Тема конфлікту поєднується з ностальгією за землями, що втратили через "страшних" українців. Сьогодні ці ідеї доволі популярні в Польщі. 20 березня в парламенті створили депутатську групу у справі кресів. Звинувачують учасників українського визвольного руху в геноциді поляків на Волині у 1940-х.

Що змінилося після спільного польсько-українського вшанування жертв Волинської трагедії 2003 року?

— Зараз дискусія радикальніша, ніж тоді. На 60-ті роковини конфлікт називали Волинською різнею, сьогодні — геноцидом поляків. Коли Янукович поступається історією та мовою Москві, частина поляків вважають, що вони не гірші за Кремль.

Як реагує громадськість та політики обох країн?

— В Україні історичні теми викликають менше дискусій, ніж у Польщі. Колишній президент Кваснєвський сказав, що українців значно більше били в минулому, тому вони товстошкіріші щодо своєї історії. Деякі тамтешні політики, які представляють себе лобістами України в Європі, буває, натякають, що готові бути нашими адвокатами в обмін на прийняття польської інтерпретації минулого. Приховано цей заклик звучав у статті депутата Європарламенту Павла Залевського. Хоча він каже, що це — неправильне тлумачення його слів.

Наші політики реагують?

— Поки що з боку України не було ніяких офіційних заяв. Є побоювання, що Янукович засудженням УПА захоче догодити західним і східним сусідам. Натомість створено громадський комітет "Примирення між народами", який застеріг польську сторону від ескалації напруження в ім'я майбутнього нашого добросусідства.

Примирення у цьому питанні можливе?

— Так. У роки Другої світової війни майже всі сусідні народи Європи конфліктували між собою. І майже всі пройшли через примирення. Формула проста — "вибачаємо і просимо вибачення".

Здавалося, 10 років тому вже було примирення.

— Тоді сталися всі потрібні для політичного примирення кроки, заяви польського та українського президентів та обох парламентів. Додаткові вибачення між політиками не потрібні. Далі тему мають розглядати історики. Але є політики, які використовують це в своїх цілях. Дискусії тривають. Тому важливо, щоб в обох суспільствах прозвучали позиції авторитетних людей, які розуміють цінність збереження приязні між націями.

Питання про примирення після кожного чергового примирення не розпалюють ворожнечу?

— Зараз змінюється сприйняття поляками українців. 2009-го польський Музей історії Другої світової війни провів соціологічне опитування. 63 відсотки поляків вважають, що українці були їхнім головним ворогом у роки Другої світової. Німці, які завдали багато лиха, на другому місці, на третьому — Москва. Проте в іншому запитанні відповідають, що в роки війни безпосередньо з українцями спілкувалися тільки 14 відсотків польських родин. Уявлення про українців-ворогів сформувалося тепер і штучно. Тому кожне примирення не може бути зайвим.

Зараз ви читаєте новину «"Частина поляків вважають, що вони не гірші за Кремль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути