четвер, 30 червня 2016 06:35

Британці проголосували за вихід із Євросоюзу

Автор: REUTERS
  Понад тисячу мітингарів зібралися на Трафальгарській площі в Лондоні 28 червня. Вони не хочуть виходу Великої Британії з ЄС
Понад тисячу мітингарів зібралися на Трафальгарській площі в Лондоні 28 червня. Вони не хочуть виходу Великої Британії з ЄС

— Британські піддані проголосували за вихід із Європейського Союзу. Їхній вибір потрібно поважати. Тому Британії потрібно нове керівництво, щоб вести її цим шляхом, — каже 24 червня прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, 49 років.

Напередодні в країні відбувся референдум щодо членства в ЄС. Проголосували майже 72% виборців. Вихід зі складу Євросоюзу підтримали 52% людей.

У відставку Кемерон піде не пізніш як у жовтні. Він агітував за збереження членства королівства в Євросоюзі.

Уряд Шотландії — історичної провінції Великої Британії, заявив про незгоду з результатами загальнодержавного референдуму. 62% шотландців підтримали членство в ЄС.

— Шотландія має іншу точку зору на брекзит (вихід Британії з ЄС. — ГПУ). Наша мета — залишитися частиною Європейського Союзу, — говорить лідер Національної партії Нікола Стерджен, 45 років.

Вона добиватиметься проведення нового референдуму щодо незалежності Шотландії. Попередній відбувся позаторік. Тоді перемогли прихильники перебування в складі Великої Британії.

— Британці незадоволені непрозорим прийняттям рішень у Брюсселі. Вважають Євросоюз бюрократичним монстром, що не має зв'язку з реальністю й людьми, — каже дипломат 43-річний Богдан Яременко. — Не вірять, що він захищає націо­нальні інтереси Британії.

— Процес виходу чітко регламентований у Лісабонському договорі (аналог конституції ЄС. — ГПУ). Це станеться протягом двох років із моменту подання заяви про такий намір до Європейської комісії наступником Девіда Кемерона. Після цього розпочнуться переговори, владнання численних питань між Лондоном і структурами ЄС.

— Питання про вихід Британії з Євросоюзу остаточно вирішене, — каже екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, 60 років. — Цей політичний землетрус у Європі спричинить ланцюгову реакцію. Радикальні праві політичні сили у Франції, Німеччині чи Нідерландах за підтримки Кремля спробують атакувати ЄС. Але вони приречені на поразку, бо ніде не мають достатньої популярності. Париж і Берлін як лідери ЄС спробують ще сильніше згуртувати навколо себе інші країни Союзу. Вже сьогодні вони пропонують створити одну велику супердержаву в Європі. Британський референдум став для ЄС холодним душем. На нього чекають докорінні реформи заради продовження існування.

— Лондон і Брюссель розійдуться не без тяжких наслідків, але трагедії не буде, — говорить економіст 50-річний Борис Кушнірук. — А от економічна інтеграція України до ЄС може пригальмуватися. Адже Європі поки що буде не до нас. Проте на користь України грає природний процес глобалізації. Світ стає тісніший і взаємопов'язаніший. Європа потребує нашої участі в її економіці. А все, що потрібно нам — це доступ до європейського ринку вільної торгівлі й безвізовий режим. Далі — справа за нами.

4  016  424 британці підписали петицію за проведення повторного референдуму щодо членства в Євросоюзі станом на 29 червня. Парламент зобов'язаний розглянути будь-яке звернення, що збере понад 100 тис. підписів.

300 мільярдів євро до 2030 року втратить Велика Британія через вихід із Європейського Союзу, за даними німецького "Фонду Бертельсмана".

Зараз ви читаєте новину «Британці проголосували за вихід із Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути