пʼятниця, 18 січня 2013 00:00

Бізнес на сиротах може посперечатися з наркотиками та зброєю

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Полегшити процедуру всиновлення українських дітей іноземцями пропонує президент Віктор Янукович. Він вніс до парламенту законопроект про ратифікацію Конвенції захисту дітей та співпрацю з питань міжнародного всиновлення. Серед критиків закону 42-річна Наталія Ярош, президент громадської організації "Асоціація — Моя Родина", що об'єднує будинки сімейного типу, прийомні сім'ї та всиновлювачів.

— Я проти того, щоб іноземців ставили у привілейоване становище до українців у питанні всиновлення, — каже Ярош. — У кожній міській та обласній службі у справах дітей по 100 осіб стоять у чергах на всиновлення. Дитячі будинки сімейного типу наполовину порожні. Виходить, для наших сімей дітей нема. А на закордон — є.

Проблема в іншій площині. В інтернатах виховуються багато дітей. Але всі вони з малозабезпечених сімей. Серед них дуже мало "статусних". Тобто таких, які мають статус сироти. Саме такі діти мають право бути всиновленими.

Дітям спеціально не дають статусу сироти. Бо на кожну дитину, яка виховується в інтернаті, держава видає 15,5 тисячі гривень на місяць. Це гроші на їжу, одяг, розваги, працівників інтернату, утримання закладу. За рахунок цих грошей "кормляться" всі працівники інтернатів, директори, а також соціальні служби, що до цього всього причетні. В одному з інтернатів на 50 дітей — 38 працівників. Тобто сама система зацікавлена у більшій кількості дітей поза сім'єю.

Для наповнення інтернатів та утримання там дітей використовують специфіку нашого законодавства. Якщо дитину раз на півроку відвідують батьки — вона вже не може набути статусу сироти. Працівники інтернатів самі розписуються в журналах замість тих горе-батьків, ніби ті приходили на побачення. Вони свідомо прирікають дітей на інтернат. Тож сироти — це бізнес, що може посперечатися з торгівлею наркотиками та зброєю.

Інша небезпека полягає в тому, що охочі всиновити дитину, наші чи іноземці, стикаються з купою проблем. Перше, що кажуть їм у дитбудинку: ви не з нашої області, тому не маєте права взяти дитину. Чому дитина не може піти на всиновлення з Полтавської області в Київську чи навпаки? Друге, що заявляють: дітей нема. Тому всиновити без хабара — неможливо. Черг на дітей немає тільки в Криму, бо там є окреме міністерство, яке працює по-іншому.

Що варто зробити державі? На законодавчому рівні ввести тимчасову опіку над дітьми. Щоб дитинка попробувала жити з майбутніми всиновлювачами. Це дуже важливо. Наприклад, минулого літа столичний центр "Наші діти" відправив 10 сиріт пожити в американських сім'ях. Згодом усі діти відмовилися далі жити з цими батьками. Казали, що у сім'ях було не цікаво, до них погано ставилися, все забороняли. Одна дівчинка розповідала, що боялася спати, бо батьки за стіною щось говорили, плакали, гуділи. Потім виявилося, що вони так моляться.

Має сенс сприяти всиновленню за кордон дітей-інвалідів. Там більше можливостей зробити дитині дорогу операцію, доглядати за нею. За кордоном такі діти можуть отримати шанс на життя, якого тут у них не буде.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес на сиротах може посперечатися з наркотиками та зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути