середа, 10 серпня 2011 05:00

Арешт Тимошенко відкриває нові можливості

Арешт Юлії Тимошенко відбувся в державі, де щодня службовці коять тисячі корупційних проступків. Чого лише варте утаємничене президентське "Межигір'я", яке постійно зростає. Але Янукович не поспішає звітувати перед громадою. Держава цілеспрямовано не долає корупцію. Тому в історії з Тимошенко є однозначне умисне політичне рішення. Далеко не поведінка колишнього прем'єра в судовій залі мотивувала постанову про арешт.

Окрім зведення рахунків, влада тестує позицію Заходу та реакцію українського суспільства. Арешт — це лакмусовий папірець, яким Янукович із компанією хочуть зрозуміти, як далеко можуть піти тут.

Якщо позиція Заходу буде ультимативно критична, то плани щодо тривалого ув'язнення Тимошенко можуть підкорегувати. Якщо міжнародні важковаговики обмежаться обтічними заявами з багатозначними формулюваннями, то Віктор Янукович напевне сприйме це як своєрідне заохочення до подальшого переслідування опозиції.

Не випадково арешт Тимошенко припав на розпал сезону відпусток. Це свідомо зробили в п'ятницю, щоб її прихильники не організували заходи для захисту свого лідера. Перша хвиля емоційного невдоволення розбилася об вихідні.

Проблема Тимошенко і майже всіх інших опозиціонерів у тому, що вони — колишні можновладці. У громади до них багато справедливих претензій. Якби арештували дисидентку, яка довго і безкорисливо боролася з режимом, співчуття суспільства було б відчутніше. Жвавіше реагувала б і світова спільнота.

Водночас її арешт відкриває нові можливості для України. Гучне затримання розгойдає суспільство, додатково збурить людей відстоювати свої права в корумпованій державі. Розширить опозиційний простір. Мобілізує навіть тих, хто не підтримує ні Тимошенко, ні Луценка. Пласт розчарованих і роздратованих людей надто великий. Їх не так гнівить політичний наїзд на конкретну особу, як свавільне завзяття влади. За таких обставин будь-які політично мотивовані репресії можуть стати приводом для загострення загального протесту. У таких умовах відкриватимуться нові можливості для невідомих опозиціонерів. Тих, які не дискредитували себе владою. У цьому головний стратегічний зиск від арешту Тимошенко.

Її затримання матиме стратегічні позитивні наслідки і для БЮТу. В екстремальних обставинах він пройде випробування на міцність. Тимошенко перевірить своїх колег на відданість. Із нею залишаться ті, з ким їй потім буде значно легше продовжувати політичну діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Тимошенко відкриває нові можливості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути