середа, 24 березня 2010 17:43

Янукович призначив 19 позаштатних радників

Янукович призначив 19 позаштатних радників

Президент за місяць призначив собі 19 позаштатних радників. Чимало з них працювали в попередніх урядах Віктора Януковича міністрами і консультантами керівника уряду: Олександр Кузьмук, Володимир Рибак, Анатолій Кінах, Сергій Тулуб, Ігор Мітюков та інші.

— Це як персональна гвардія президента, — розповідає нардеп-"нунсівець" Владислав Каськів, 36 років. У 2005–2006 роках він працював штатним, а потім позаштатним радником президента Ющенка. — Консультанти займають специфічну позицію у структурі влади. Скажімо, у Леоніда Кучми вони мали набагато більший вплив, аніж міністри чи нардепи. Ющенко частину радників призначав за політичними мотивами, частину — за функціональними обов"язками, решту — за особистими вподобаннями. Така  практика продовжується. Кожному раднику президент визначає певний функціональний, політичний й управлінський діапазон. Залежно від цього штатний радник отримує ранг держслужбовця у другій категорії посад (III–V. — "ГПУ"), кабінет в адміністрації, доступ до секретної інформації, секретарку, машину. Працює за принципом проектного аналізу, виходячи з чіткого завдання і термінів, виконує особливі доручення.

Штатний радник отримує доступ до секретної інформації, секретарку, машину

Зарплата штатного радника попереднього президента складалася з посадового окладу у 2333 грн на місяць, премій, доплати за ранг, надбавки за вислугу років та інших надбавок. У сумі — понад 8 тис. грн. Його забезпечують тимчасовим житлом, медобслуговуванням, матеріальною допомогою на оздоровлення, гарантованою пенсією.

— Посада оплачувалася як одна з найвищих серед апаратних працівників президента, — додає Владислав Каськів. — А позаштатний радник виконує таку ж роботу, але на громадських засадах. Правда, чітких завдань йому не ставлять. При ухваленні рішень цінується його досвід і висока компетенція. Тому функція штатних радників за своєю суттю безглузда, бо фахівець значно ефективніший як керівник галузевого підприємства чи департаменту. Щоб радити, не обов"язково займати кабінет.

Зараз ви читаєте новину «Янукович призначив 19 позаштатних радників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути