пʼятниця, 19 серпня 2011 09:50

Якою буде Україна за 20 років?

Якою буде Україна за 20 років?

Ірина БЕКЕШКІНА, 59 років, директор фонду "Демократичні ініціативи":

— Україна не ввійде до 20 найрозвинутіших країн, але перетвориться на європейську державу зі значно меншим соціальним розшаруванням і сильним середнім класом. Або: олігархічний капіталізм залишить нас найбіднішою країною Європи. Усе залежатиме від стану громадянського суспільства.

Євген КОПАТЬКО, 48 років, соціолог:

— Для країни зараз більше ризиків, ніж можливостей. Політична й економічна ситуації дуже нестабільні. Сильні міграційні настрої. Тому навряд чи за 20 років Україна зробить якісний стрибок у розвитку.

Мирослав ПОПОВИЧ, 81 рік, директор Інституту філософії:

— Ми уникнемо жорстокості й деспотизму, хоч реформи можуть коштувати дуже дорого.

Микола ДОРОФЄЄВ, 73 роки, фермер із райцентру Кам'янка на Черкащині:

— Україна стане світовою житницею, вироблятиме високопродуктивні комбайни, трактори й інший сільгоспінвентар. Робота буде скрізь, окрім найдрібніших сіл, які зникнуть.

Віра НАНІВСЬКА, 65 років, директор Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Україна не стане Швейцарією. І це добре, бо триває криза всіх суспільних моделей. Європейський капіталізм із людським обличчям обертається нелюдським, американська щаслива мрія не така однолика.

Не буде ні соціалізму, ні капіталізму, бо це просто неможливо. Утім, як країна з радянським минулим, змушені будемо мати розвинену соціальну систему.

Олег ПОКАЛЬЧУК, 55 років, соціальний психолог:

— На той час прийде покоління, народжене не в СРСР. Воно не нестиме тягаря ностальгії за шароварами чи комунізмом. Щоправда, є проблема — українці не хочуть народжувати. Населення може зменшитися до 38 мільйонів.

Юрко ПОЗАЯК, 53 роки, поет:

— Час працює на Україну. У політиці переважатимуть чесні люди, але збережуться й почесні. Месія серед нас не з'явиться. Він нам і не потрібен. Можемо підняти економіку, підійти до вступу в Євросоюз. Зникнуть люди, які досі розмірковують: яка їхня Батьківщина — Радянський Союз чи Україна.

Зараз ви читаєте новину «Якою буде Україна за 20 років?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути