середа, 05 грудня 2012 07:00

"Якби не шенгенські візи, наші курорти стояли б порожні"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

На новорічні свята ціна відпочинку на українських курортах зростає, як ніде у світі,  розповідає головний редактор журналу "Мандри" Леся Москаленко, 38 років. Якщо  відпочинок за кордоном дорожчає на свята відсотків на 30, то в Україні — втричі.

— Наприклад, будиночки в Карпатах, що зазвичай коштують 800 гривень на добу, будуть здавати за 3 тисячі, — розповідає. — Чому так? За кордоном курорти працюють цілий рік. А в Україні новорічні свята та літні канікули розцінюють, як шанс заробити грошей наперед, бо потім такої нагоди не буде. Тому ціни піднімаються неадекватно. Наприклад, у розцінки закладені всі хабарі, які потрібно дати, щоб готель працював. При цьому рівень сервісу далеко не європейський. Якби зараз відпала проблема з шенгенськими візами і дешевими авіарейсами з України, то українські курорти стояли б порожні.

Найдешевше спланувати новорічний тур до Європи самостійно. Якщо забронювати авіаквиток заздалегідь, переліт дешевими авіалініями коштуватиме 2800 гривень в обидва боки. Через інтернет можна знайти чудове й недороге житло. Якщо людина хоче відсвяткувати Новий рік у Венеції, можна поселитися в передмісті, у шикарній старовинній віллі, платити за житло та сніданки по 500 гривень із людини на добу. Ціни на європейські апартаменти з кухнею ще дешевші. Житло в Італії, Австрії, Франції коштуватиме в районі 6000 гривень за тиждень на трьох.

Хто не хоче морочитися з візами і самостійно щось бронювати, поїдуть у Єгипет. Це єдиний теплий курорт за більш-менш нормальну суму. До 20 грудня путівки туди коштують 10 тисяч гривень на двох, на Новий рік — 14 тисяч. Із таким відпочинком пов'язаний неприємний нюанс: доведеться відпочивати з підвищеною кількістю п'яних співвітчизників. Завжди є певна категорія туристів із пострадянських країн, яким у готелях "все включено" — потрібно хильнути по максимуму. Єдиний вихід — знайти готель, де за напої потрібно доплачувати. Там пияків значно менше.

Раніше таке бувало, що великий туроператор резервував дуже багато місць у літаку й потім не міг їх заповнити. Ближче до Нового року тури продавав зі знижками. Зараз такого не буде, бо оператори знижують обсяги. Ніхто не ризикує набирати стільки чартерів, щоб вони згорали.

Зараз ви читаєте новину «"Якби не шенгенські візи, наші курорти стояли б порожні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути