вівторок, 21 квітня 2015 16:01

Як зрозуміти, коли Путін бреше - психолог проаналізувала виступ президента РФ

Як зрозуміти, коли Путін бреше - психолог проаналізувала виступ президента РФ

— Показуха, розрахована на наївного глядача, спектакль за участю одного актора, бенефіс на 4 години, — каже київський психолог 50-річна Валентина ­Домська про "пряму лінію" російського президента Володимир Путіна — його традиційне щорічне спілкування зі співвітчизниками. — Усе відрепетировано в найкращих радянських традиціях. Постановочні співрозмовники, узгоджені наперед запитання. От тільки Путін на диво напружений. Нервово потирає бороду перед своїм виходом у студію. Міцно стискає в руках зелену течку. Крокує не від стегна, як завжди, а на напівзігнутих у колінах ногах.

Помітно, що його дратують запитання про санкції, здешевлення рубля і зниження доходів росіян, хоч намагається всміхатися й жартувати. На 18-й хвилині бесіди камера фіксує, як Путін сидить: спирається на носки, п'ятки підняті догори. Це свідчить: йому некомфортно, він втратив відчуття стійкості. Хоче здаватися вищим і кращим, ніж є насправді. Саме в цей час веде мову про зміцнення російської економіки й обіцяє, що зростання може відновитися раніше, ніж за два роки. У цей прогноз він сам не вірить. Сумніви й на обличчі: піднімає догори брови, закочує очі, багато жестикулює лівою рукою. Коли зачитує інформацію про зміцнення рубля, подолання інфляції та безробіття, то покашлює, облизує губи й затинається – отже, бреше.

Риторика щодо України не змінилася. Коли говорить, що Петро Порошенко не пропонував йому "забрати Донбас", на обличчі проявляється жаль: брови опущені, стиснуті губи. Під час згадки про мінські домовленості смикається ліва брова – тут знову лукавить. Коли критикує українську владу, що перестала виплачувати жителям окупованих територій Донбасу пенсії і зарплати, таке враження, що це – його особиста проблема. Переймається Донбасом більше, ніж Росією.

Згадує Порошенка – і одразу зіщулює погляд. Це свідчить, що за його діями Путін пильно стежить. Напружена нижня щелепа – тут і ненависть, і інтрига, і бажання залякати. До президента України в Путіна – відверта антипатія. Коли чує про вбивство київського публіциста Олеся Бузини, нема ні шоку, ні здивування. Таке враження, що ця інформація для Путіна – не нова.

Облизується, коли йдеться про відносини зі США. Його заводить інтрига: а що буде далі?

Путін уже не такий люб'язний зі співрозмовниками, як раніше. Телеведучого звинувачує в неуважності, бо той нібито прослухав його попередню відповідь.

– Путін схуд, полисів і постарів, – додає фізіогномік Юрій Долгих, 38 років. – Коли заводить мову про конфлікт на Донбасі, у нього виступає піт на чолі. Сердиться, бо стають глибшими зморшки на лобі, шиї, під очима й біля вух. Кілька разів стукає по столу ребром долоні. Це питання зачіпає його власні інтереси. Хоче здаватися миролюбним. Але його посмішку варто сприймати як погрозу.

Зараз ви читаєте новину «Як зрозуміти, коли Путін бреше - психолог проаналізувала виступ президента РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути