пʼятниця, 15 квітня 2016 07:00

Як "панамські папери" зачепили Порошенка

Із загостренням урядової кризи тема офшорів президента непомітно відійшла на другий план. Якщо минулого тижня весь вітчизняний політикум активно обговорював оприлюднені документи маловідомої широкому загалу панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, то цього — всі говорили тільки про прем'єрські амбіції Володимира Гройсмана, майбутнє Арсенія Яценюка і перспективи чинного парламенту. Але причиною згасання уваги, напевно, є і відсутність серйозних звинувачень.

Спочатку тема "панамських паперів" наробила багато галасу не лише в українських, а й у світових ЗМІ. Анонімне джерело передало Міжнародному консор­ціуму журналістів-розслідувачів 11,5 млн документів за 40 років роботи фірми, що спеціалізується на відкритті офшорних компаній. Серед "панамських паперів" — документи про офшори півтори сотні політиків, дюжина з яких — чинні й колишні президенти, прем'єри й монархи.

Найбільша "здобич" журналістів-розслідувачів у цьому списку — російський президент Володимир Путін із "відмитими" в офшорах $2 млрд, родич лідера Китайської Народної Республіки, діти глави уряду Пакистану, сестра сирійського диктатора й батько британського прем'єра. Глава уряду Ісландії Сігмундур Гуннлаусон мусив подати у відставку через згадку в "панамському списку" його дружини та її офшорних компаній.

"Корупція робить світ біднішим і нерівноправним. Коли політики крадуть, вони скорочують обсяг коштів, що могли б піти на будівництво доріг і шкіл. Коли вони віддають найвигідніші контракти своїм друзям, вони ображають платників податків і відлякують чесні компанії, що могли б інвестувати в країну", — написав про "панамський скандал" тижневик The Economist.

Але чи справді прізвище Порошенка в "панамських паперах" свідчить про "корупцію" та "образу платників податків" українським президентом? Поява його в одному списку з Путіним — це ще не вирок.

На офшорних рахунках Порошенка, як з'ясували журналісти-розслідувачі, — жодних коштів. Жодного виводу фінансів з України за півтора року після відкриття офшорних компаній не відбувалося. Пояснення президента цілком логічне і зрозуміле: виконував передвиборну обіцянку щодо продажу "Рошен" і готував передачу компанії у "сліпий" траст.

"У результаті 12-місячної підготовки відповідна угода про управління компанією була укладена 14 січня 2016-го року", — йдеться у відповіді Rothschild Trust на запит агенції "Інтерфакс-Україна". "Угода була укладена відповідно до міжнародних стандартів передачі політиками активів у траст на час державної служби", — кажуть Ротшильди, які мають бездоганну репутацію у світі.

Юристи Порошенка пояснюють свої дії просто: жоден іноземний траст не хоче мати стосунки з українським законодавством та українськими корумпованими судами. Тому "Рошену" для передачі в управляння Ротшильдам була конче потрібна юрисдикція Британських Віргінських островів. Там компанії перебувають під юрисдикцією неупередженого й незаангажованого британського правосуддя. Тобто, якщо раптом виникне спір, то його розглядатиме не Печерський нереформований суд Києва, а Лондонський арбітраж. Президент не заперечував, щоб "Ротшильди" відкрили фірми особисто на нього, бо нічого й ні від кого не мав наміру приховувати.

А щодо сплати податків, то лише за минулий рік корпорація "Рошен", яка є одним із найбільших донорів державного бюджету країни, сплатила в казну приблизно 2 млрд грн. Але є те, на що мало хто звертає увагу. Скільки Порошенко витратив на АТО? Весь бізнес, який пов'язують із його родиною, перерахував понад 350 млн грн. Про це розповів відомий волонтер Юрій Бірюков. Про декларацію глави держави і говорити не варто. Все це є у відкритому доступі. Не дивно, що президент першим заявив про деофшоризацію бізнесу. Тобто всі операції з фінансами мають відбуватися прозоро й відкрито, щоб не було спокуси приховати доходи й уникнути податків.

Цікавою була реакція на появу прізвища Порошенка в "панамських паперах" і наших заокеанських та європейських партнерів. Представник Білого дому Джош Ернест заявив: "Порошенко продемонстрував разом із членами уряду України готовність реалізувати повний спектр антикорупційних реформ у країні". І США, на думку Ернеста, "продовжують заохочувати" Україну.

Глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський прокоментував ситуацію ще категоричніше: "Це — не проблема українського президента. Тому що немає жодних аргументів чи елементів, аби говорити про те в цьому контексті. Це — не українська, а глобальна проблема".

У Верховній Раді депутати намагаються створити тимчасову слідчу комісію з питань розслідування створення президентських офшорів. Але часто подібна ініціатива ТСК йде від народних обранців, які де-факто — мультимільйонери, а де-юре у своїх деклараціях — безхатченки, що живуть на 5 тис. грн на місяць. А над їхніми деклараціями можна хіба що плакати. Така традиція української політики з часів Павла Лазаренка. Його прізвище також є в "панамських документах".

Петру Порошенку закидають те, що подробиці підготовки до передачі його кондитерського активу до відомого світового трасту пересічні українці почули не від президента, а довідалися зі "злитих" документів панамської Mossack Fonseca. Зрештою, і тут є відповідь. Компанія "Ротшильд" заявила, що в неї немає практики розголошувати подробиці угоди. Але вони зробили це на прохання довірителя, тобто Петра Порошенка.

Зараз ви читаєте новину «Як "панамські папери" зачепили Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути