пʼятниця, 24 лютого 2012 10:37

"Я не раз казав, що Луценко небезпечний при владі"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Погребинський: ”Якби ми мали законодавство, подібне до американського, суддя міг просто винести рішення: попри те, що він щось порушив, для суспільства загрози не становить. І випустив би”
Михайло Погребинський: ”Якби ми мали законодавство, подібне до американського, суддя міг просто винести рішення: попри те, що він щось порушив, для суспільства загрози не становить. І випустив би”

Влада не мала іншого вибору, як засудити екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології 65-річний Михайло Погребинський. Вона опинялася в програшній ситуації за будь-якого вироку.

— Припустімо, він був би символічно м'який, — каже експерт. — Мовляв, обвинувачення просить чотири роки, а суд урахував би пом'якшувальні обставини й вирішив, що Луценко своє вже відсидів. Тоді люди сказали б: "Чекайте, а чому цього не робили з сотнями інших ув'язнених, включно з Тимошенко?".

Якби влада відразу усвідомила небезпеку для себе подібних справ, зробила б загальну амністію всіх засуджених за формальні порушення. Тим більше що проводити тотальних арештів за зловживання вона не має бажання. Заарештовують лише тих, хто попав під гарячу руку, або тих, кого хочеться прилюдно покарати.

Що вас здивувало в цьому процесі?

— Його результат цілком очікуваний. Я не раз казав, що Луценко небезпечний при владі. Це безвідповідальна, несерйозна людина з необґрунтованими амбіціями, яка не вміє поводитися. А от не при владі він не становить небезпеки для суспільства. Якби ми мали законодавство, подібне до американського, суддя міг просто винести рішення: попри те, що він щось порушив, для суспільства загрози не становить. І випустив би. Теоретично це можливо і в нас. Але такої традиції в Україні нема.

Жорсткий вирок Юрію Луценку засуджує Захід. Як це позначиться на Вікторові Януковичу, його владі та країні?

— Я переглянув вівторкові європейські газети — гучного розголосу не було. Про Луценка згадують десь на 25-й сторінці. Для Євросоюзу набагато важливіше вирішити справу з Тимошенко.

Загалом дії Заходу щодо України керовані не стільки цінностями, скільки інтересами. Інтерес ЄС — впливати на політику України серйозніше, ніж Москва. Тому жодних санкцій проти України не буде, доки Київ дотримується обережної політики дистанціювання від Росії. Якщо після парламентських виборів президент Янукович заявить, що Україна йтиме в Митний союз, тоді не виключені санкції.

Як рішення суду щодо Луценка вплине на опозиційний табір?

— Не думаю, що хоч якось. Частина суспільства має враження, що Луценка без вини покарали. Але, по-перше, таке враження не тотальне. По-друге, навіть ті, хто так уважає, не переконані, що Тимошенко або Луценко — дієва альтернатива чинній владі. Тому опозиція й має таку малу підтримку. Її протести не виливаються у якісь спільні дії.

Вирок посилить страх перед президентом та його командою?

— Безперечно. Людей питаєш: чи готові ви виступити проти Януковича? Кажуть: "Ні, бо це небезпечно". З великим бізнесом і олігархами складніше. Ті, що мали підстави боятися, давно виїхали за кордон. А решта якось намагаються співпрацювати з владою, щоб отримати шматок масла на хліб. Інша річ, що вони чекають на якихось опозиційних кандидатів, яких можна було би підтримати проти влади. Такий запит є, а от пропозиції досі нема.

Яка імовірність появи нових справ щодо колишніх чиновників?

— Хотілося б, аби такі акцентовані кроки проти активістів опозиції припинилися. Ці люди не є аж так небезпечні, щоб їх арештовувати. Радше влада своїми діями посилює їх. Якщо вона це розуміє, нових справ не буде.

Європейці хочуть мати вплив на Україну, то чому не парафують Угоду про асоціацію?

— Європейські політики самі витворили в своїх державах негативну громадську думку про Україну і тепер стали її заручниками. Якщо пересічний продавець маленької крамнички у Венеції питає в моєї доньки, як там жіночка з косою, то не зважати на такі настрої в ЄС не можуть. Інакше європейські політики діяли б раціонально і давно парафували Угоду про асоціацію з Україною.

Зараз ви читаєте новину «"Я не раз казав, що Луценко небезпечний при владі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути