четвер, 11 липня 2013 12:20

Слово "покидьки" стало суб'єктом українського права

Автор: фото: ukrbash.org
 

Покидьки в законі.

А ви знали, що "пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, промисловими і комунально-побутовими викидами, відходами і, — увага! — покидьками, що спричиняє його усихання чи захворювання, тягне за собою накладення штрафу"? То знайте, бо таки тягне: для простих громадян — 10-13 неоподатковуваних мінімумів, а на посадових осіб — від 13 до 50. Стаття 72-га чинного Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Цей кодекс мій ровесник — його ухвалила ще Верховна Рада Української РСР 7 грудня 1984 року. Проект, скоріш за все, перекладали з російської. Отак "отходы и отбросы" стати "відходами й покидьками" — "отходами и подонками", якщо дослівно перекласти назад російською. Або "отходами и отбросами общества". А все тому, що "отбросы" не переклали як слід — викиди. Цей нормативний акт пережив десятки поправок. По кілька щороку. 1996-го вносили зміни й до 72-ї статті, але "покидьки" в ній залишилися недоторканими.

Я вже думаю, чи то знайти і сфотографувати в лісі кількох таких покидьків, які, як каже законодавча норма, спричиняють його всихання та захворювання? Щоб показати депутатам, що й у такій редакції закон не діє. Як не дотягує до українського правопису наш Кодекс про адміністративні порушення.

Зараз ви читаєте новину «Слово "покидьки" стало суб'єктом українського права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути