пʼятниця, 22 червня 2012 10:08

Рибалка - не професія, а "образ мышления"

Рибалка - не професія, а "образ мышления"
У рубриці "Професія" спільного з росіянами багатомовного словника назву "Рибалка" забракували: "Рыбалка - это образ мышления. А профессия называется "рыбак".

Кілька років тому наше видавництво затіяло видати спільно з росіянами ілюстрований багатомовний словник. До англійської, німецької, французької, італійської мали додатися російська й українська. Із Москви надійшла верстка книжки з їхніми запитаннями, зауваженнями і пропозиціями. Деякі, відверто кажучи, нашу редакцію спантеличили.

Наприклад, у рубриці "Професія" назву "Рибалка" підкреслили і написали: "Рыбалка - это образ мышления. А профессия называется "рыбак".

А щодо "громадського харчування" натякнули, що друге слово тут недоречне - оскільки "имеет налет грубоватости и просторечья, а у нас, как-никак, серьезное издание". Ми подивувалися, а тоді пригадали, що в російській мові таки є різниця між "питаться" і "харчеваться". Але до чого тут російська?

У чехів "вунявкі" - означає парфуми, "черстви" - свіжий, "овоце" - фрукти, "позорность" - увага; в поляків "склеп" -  магазин, "бляда" - бліда, "запомніч" - забути.

Словом, ті зауваги наше видавництво делікатно проігнорувало. Тоді росіяни зробили хід конем - у надрукованому словнику залишили тільки "громадське харчу". І пояснили, що не помістилося. Задовге, мовляв. Зате легко знайшлося місце для "общепит" - інша річ, "коротко и ёмко". На всі наші протести російські колеги лише розводили руками.

Цікаво, як би вони повелися, якби працювали, приміром, із чехами? Які асоціації знайшли б? Адже в чеській "дивадло" насправді означає "театр", "вунявкі" - парфуми, "жралок" - акула, "овоце" - фрукти, "позорность" - увага, "їзденка" - квиток. У поляків "склеп" - не що інше як магазин, "бляда" - бліда, "запомніч" - забути. А якщо взяти неслов'янські мови - ту ж англійську? В ній, вибачте на слові, "підестріен" - то пішохід. Про китайську я взагалі мовчу.

Якщо такі слова й викликають усмішку, то лише попервах. Варто лише почати вчити мову, зануритися в неї - й уже сприймаєш її без прив'язки до рідної, як щось цілком звичне і нормальне. Кажуть, скільки мов знаєш, стільки разів ти людина. Тому сміятися з чужої - то кепкувати з власного невігластва. І давати поради іншомовцям, не завдавши собі клопоту бодай зазирнути у словник, - це однаково що зі своїм уставом пхатися в чужий монастир. У "великом и могучем", до речі, теж є такий вислів. І означає він достоту те саме.

Зараз ви читаєте новину «Рибалка - не професія, а "образ мышления"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути