середа, 05 жовтня 2016 15:59

Азаров стурбований "абсурдними" змінами в українській мові

Азаров стурбований "абсурдними" змінами в українській мові

Росію стурбували "абсурдні" зміни в українській мові. Про них тамтешнім ЗМІ розповів екс-прем'єр України утікач Микола Азаров.

"Ніколи не чув, щоб морг називали трупарнею", - сказав він телеканалу "Мир".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організація Азарова потрапила під санкції

"В Україні розгортається кампанія із заміни іноземних, переважно російськомовних слів, неологізмами: різальник - замість хірург, трупарня - а не морг", - повідомила ведуча телеканала "Мир".

Російські телеканали поширюють інформацію, ніби влада України декомунізує медичні терміни. Так РЕН-ТВ оприлюднив сюжет із заголовком: "Українці обурилися декомунізацією "ерекції" в "прутненапряг".

Висновки про такі зміни в українській мові російські ЗМІ, ймовірно, зробили з посту Миколи Азарова у Facebook.

"Недавно натрапив на матеріал, в якому обґрунтовували необхідність відмови у спеціальній літературі від російських слів (і це для київського режиму загалом зрозуміло), але найдивніше – і від іноземних спеціальних слів. Пропонували все замінити тільки українськими словами. У моєму найближчому оточенні багато корінних українців, і я поцікавився значеннями деяких слів. Виявилося, що вони ніколи про них не чули", - написав екс-прем'єр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардеп пояснила, як позбавити Азарова пенсії

Такі переклади слів із російської мови українською взято з обговорення на форумах у березні 2016-го, а переклади медичних термінів - із російсько-українського медичного словника, виданого 2000 року в Києві.

"Російсько-український медичний словник з іншомовними назвами" покликаний допомогти зросійщеному лікареві опанувати українську медичну термінологію та іншу лексику, необхідну для ведення документації та спілкування з пацієнтами державною мовою. Зокрема слово "эрекция" словник пропонує перекладати як "ерекція" та ще подає 12 варіантів. "Билирубин", що так обурив Азарова, пропонують перекладати як "білірубін". А слово "трупарня" є і розмовній російській мові. Його тлумачення пояснюють деякі сучасні російські словники.

Президент Російської академії освіти Людмила Вербицька вважає, що триває "безглузда спроба з політичних міркувань вплинути на українську мову".

Нагадаємо, Азаров переховується в РФ із лютого 2014 року. Отримав російське громадянство.

Зараз ви читаєте новину «Азаров стурбований "абсурдними" змінами в українській мові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути