Ексклюзиви
пʼятниця, 07 березня 2014 15:29

Як правильно: "злочин проти людяності" чи "проти людства"

Як правильно: "злочин проти людяності" чи "проти людства"
domivka.net

Через останні події в державі частіше почали вживати вислови "злочин проти людства" і "злочин проти людяності". Багато людей не розуміють різниці між поняттями і як правильно говорити. Gazeta.ua звернулася за роз'ясненням до львівського філолога Ліліани Кудрик з обласного Інституту післядипломної педагогічної освіти.

І "злочин проти людства", і "злочин проти людяності" казати правильно, однак це різні речі. Інколи люди їх плутають, навіть на телебаченні. Треба зрозуміти, що "людяність" - це позитивні людські якості, притаманні кожному. Так само як і доброта, скромність, порядність. Вона виявляється у прагненні допомогти, любові до людини, повазі до неї. А "людство" - це всі люди на землі, людська спільнота.

Отож, злочини проти людяності - це злочини, які завдають шкоди людині - здоров'ю, добробуту, честі. Вони належать до кримінальних і караються законом. Це вбивство, доведення до самогубства, побої, катування, ненадання допомоги особі в небезпеці, незаконне позбавлення волі, захоплення заручників, торгівля людьми, експлуатація дітей, зґвалтування, розбещення неповнолітніх.

Злочини проти людства несуть загрозу не конкретній людині, а людській спільноті, довкіллю, порушують правила людського співжиття. Вони караються не тільки законами певної країни, а й міжнародним законодавством. Це пропаганда війни, планування та ведення війни, застосування зброї масового знищення, піратство, хуліганство на вулиці, наруга над могилою, жорстоке поводження з тваринами, забруднення довкілля, створення злочинної організації, бандитизм, терористичний акт"

Злочини проти людяності і злочини проти людства взаємопов'язані. Злочини проти людства є одночасно злочинами проти людяності, але не всі злочини проти людяності є одночасно злочинами проти всього людства.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно: "злочин проти людяності" чи "проти людства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути