четвер, 24 червня 2010 20:16

Вулиця Симоненка завдовжки 189 метрів

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  На стіні будинку на розі бульвару Шевченка та вулиці Симоненка у Черкасах  встановлена меморіальна дошка поету. З липня 1957 року по березень 1960-го він працював журналістом у газеті ”Черкаська правда”.
На стіні будинку на розі бульвару Шевченка та вулиці Симоненка у Черкасах встановлена меморіальна дошка поету. З липня 1957 року по березень 1960-го він працював журналістом у газеті ”Черкаська правда”.

Найкоротша вулиця в Черкасах — Василя Симоненка. Вона 189 м завдовжки. До 1984 року називалася Театральною. Розташована поблизу  обласного театру. Сполучає бульв. Шевченка з вул. Гоголя.

Тут чотири 4-поверхівки під номерами 1, 3, 5 і 7. Парних чисел немає. На першій від бульв. Шевченка є меморіальна дошка: "Ця вулиця названа іменем видатного українського радянського поета Василя Симоненка". У будинку є кілька магазинів, аптека, офіс нотаріуса. У сусідньому — агентство нерухомості, кафе, салон жіночої білизни та перукарня.

На літній терасі кав"ярні "Кава — Чай" сидять кілька людей. У меню понад 50 сортів чаю, кава по-турецькому і по-віденському, кілька різновидів молочних коктейлів.

Ближче до драмтеатру — кілька квіткових магазинів. Частину вулиці за ними перегороджено бетонним парканом. Він обклеєний афішами й рекламою.

На тротуарі в холодку сидить 69-річна Валентина Грінченко. Перед нею ваги. Пропонує за 50 коп. виміряти вагу і зріст та за 75 коп. — тиск.

— Років п"ять уже тут працюю — підробляю до пенсії. За день по Симоненка проходить до тисячі людей. Центральний прохід по Театральній площі закритий, от і біжать усі по цій вуличці, — розповідає.

Просить почекати, доки зважить двох дівчат.

У меню понад 50 сортів чаю

— Раніше тут була дуже гарна площа — фонтани, ялинки, люди постійно гуляли, — киває в бік паркана. — А потім її взяли і продали комусь. Кажуть, під розважальний центр із підземною парковкою. Люди протестували, писали листи, влаштовували мітинги, але так нічого й не добилися. На місці площі вирили котлован метрів 8 завглибшки, а як криза почалася, то все й заглохло.

На лаві читає книжку 89-річна Алла Шайденко:

— Я тут живу років п"ять. Раніше мешкала із сином, але він одружився і переїхав. Залишилася сама у трикімнатній квартирі. Поміняла на однокімнатку з доплатою. Тепер от живу на Симоненка. Тут гарно, спокійно, і не скажеш, що в самому центрі. Більшість мешканців — пожилі. Чимало порожніх квартир. Он бачите, два балкони закриті — там давно ніхто не живе, — показує рукою на засклені балкони на другому поверсі будинку N7. — У решті домів більшість — офіси.

Заходжу до агентства нерухомості "Бізнес-партнер", що на вул. Симоненка, 7. Цікавлюся квартирами в сусідніх будівлях.

— У нашому будинку якраз продається трикімнатна квартира на третьому поверсі. Невелика, але з ремонтом, усе є — заходь і живи.  Господарі спочатку просили 55 тисяч  доларів. Але зараз згодні торгуватися, — розповідає менеджер Анна Немирівська.

Найкоротші вулиці й провулки райцентрів

Ватутіне — провулок Звенигородський і вулиця Друга Кар"єрна

Городище — провулок Нагірний

Драбів — провулок Садового

Жашків — провулок Костромський

Звенигородка — вулиця Островського, провулок Боженка

Золотоноша — провулки Зелений та Другий Троїцький

Кам"янка — вулиця Чорновола

Канів — вулиця Козацька

Катеринопіль — вулиці Молодіжна, Ватутіна

Корсунь-Шевченківський — провулок Левченка

Лисянка — провулок Миру

Маньківка — провулок Малиновського

Монастирище — провулок Корольова, вулиця Сонячна

Сміла — вулиця Щорса

Тальне — провулок Молодіжний

Умань — провулок Милорадова

Христинівка — вулиця Щорса

Чигирин — вулиця Шмідта, провулок Кірова

Чорнобай — провулок Слинька

Шпола — провулок Поштовий

Зараз ви читаєте новину «Вулиця Симоненка завдовжки 189 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути