понеділок, 08 жовтня 2012 07:30

"В Україні йде війна двох політичних сект"

Автор: Надане прес-службою Віктора Ющенка
  Віктор Ющенко: ”Замість консолідації нації та примирення внутрішніх відмінностей влада проводить курс на розділення українців”
Віктор Ющенко: ”Замість консолідації нації та примирення внутрішніх відмінностей влада проводить курс на розділення українців”

— Коли по телевізору говорять про руїну, я хочу, щоб люди керувалися фактами, а не емоціями, — каже журналістам третій президент України 58-річний Віктор Ющенко в Черкасах. Віктор Андрійович у чорному костюмі й світлій сорочці без краватки. Зустріч відбувається в готельному комплексі "Апельсин".

— В часи мого президентства найнижчий показник росту валового національного продукту в Україні становив 7,5 відсотка. Тепер це називають руїною. При тому, що зараз, за офіційними даними, лише 2 відсотки зростання ВВП. А за неофіційними, і того менше — 0,8 відсотка. Це називається стабільністю. В інтернеті одним із найпопулярніших питань до президента Януковича є: "Чи не могли б ви повернути ту руїну?".

На підтвердження своїх слів Віктор Ющенко наводить такі цифри:

— За 13 років незалежності з 1991-го по 2004 рік Україна отримала 7 мільярдів доларів інвестицій. За п'ять років мого президентства — 37,2 мільярда. Зараз інвестиції активно йдуть з України за кордон. 2004 року весь бюджет України становив 90 мільярдів гривень, а 2010-го — 270 мільярдів. Зарплата зросла у 3,7 разу, пенсія — у п'ять разів, мінімальна пенсія — з 50 гривень до 498.

Тепер на перекривленні цих фактів намагаються побудувати виборчу кампанію дві політичні сили, які ведуть Україну у внутрішнє протистояння і роз'єднання за мовною ознакою, релігійною приналежністю, версіями національної історії. Замість консолідації нації та примирення внутрішніх відмінностей влада проводить курс на розділення українців. Прикладом цього стало ухвалення закону про мови, який не має нічого спільного з виконанням Європейської хартії регіональних мов. Документ, який мав би захищати в Україні мови кримчаків, караїмів, кримських татар, натомість вивищує лише російську мову і використовується Партією регіонів для здобуття додаткових відсотків голосів. У свою чергу, опозиція також зацікавлена у внутрішній нестабільності та руйнуванні національної єдності.

В українській політиці йде війна двох політичних сект — Партії регіонів та Об'єднаної опозиції, — додає лідер "Нашої України". — Жодна з цих політичних сил не має плану для нації. Щоп'ятниці на політичних телевізійних шоу іде гризня на всю країну. Я не дихаю злобою — я хочу застерегти від помилок. Ці два угрупування кличуть на війну.

При цьому значну роль у розколі демократичного табору, на думку Віктора Ющенка, зіграли політики, які через зраду "Нашої України" перейшли до інших партійних проектів, де могли вдовольнити власні політичні інтереси й амбіції здобути депутатство ще раз. Яскравим прикладом подібних дій стали вибори президента 2009 року, коли "перемогло самоїдство, внесене у демократичний табір Юлією Тимошенко". Одразу після виборів 2004 року вона поставила собі за мету стати президентом і створила конкуренцію всередині демократичної команди.

— 2002 року я привів у парламент понад десяток патріотичних партій. Я зрозумів би Гриценка, Тарасюка, Кириленка, якби вони сказали: "Нас не влаштовує ідейний вибір президента Ющенка, тому ми йдемо від нього". Я не міняв свої погляди останні 20 років, і жоден із тих, хто пішов, не докоряв мені за мій світогляд. Тому що вони пішли туди, де їм піднесуть депутатське місце на блюдечку. Вони себе зрадили. Це політичні приймаки.

Окрім консолідації нації, на думку третього президента, державі потрібна свобода, яка є основоположною цінністю, зокрема для економічного успіху України. Віктор Ющенко навів приклади того, що лише демократичні країни здатні гарантувати високі соціальні стандарти, стабільну заробітну платню та надати можливості для реалізації економічних приватних ініціатив.

— Вільна людина сама здатна заробити собі на хліб. Буде свобода, буде й хліб. Раби нікому не цікаві. Якщо людина бере хліб в обмін на свободу, то залишиться і без свободи, і без хліба.

Третьою базовою позицією, з якою "Наша Україна" йде на вибори, є відновлення курсу європейської інтеграції, який завдяки домовленостям Віктора Ющенка 2008 року мав би прийти до асоційованого членства України в Європейському Союзі. Лідер "Нашої України" нагадав, що 2004 року до нас не їздив жоден зарубіжний гість, а на міжнародних самітах президента Кучму навмисне садили за стіл за французьким алфавітом, щоб він часом не опинився поруч із президентом США. На думку Віктора Ющенка, зараз Україна знову потрапила в міжнародну ізоляцію і рухається у бік Росії, де не може захистити свій національний інтерес.

— Ринок Євросоюзу у 12 разів більший за ринок Росії. Частка українського експорту в Росію 35 відсотків. В країни Євросоюзу — приблизно стільки ж. Наша влада марно думає, що росіяни дадуть їй збільшити частку українського експорту до 40-50 відсотків. Росіяни вміють захищати національні інтереси. Тому нам треба інтегруватися в Європу, де є великі потенційні можливості для наших товарів і мільйони купівельноспроможних громадян.

Найпоширеніші запитання до Віктора Ющенка

"Наша Україна" — це справді опозиційна сила?

— Так, це українська опозиційна сила. Ми оцінюємо дії нинішньої влади як провальні в економіці, як відкат у демократичному розвитку країни, як відхід від європейського курсу та прискорену інтеграцію в "новітній СРСР". При теперішній владі руїну не подолано, а створено.

У чому головна відмінність Віктора Ющенка від інших політиків?

— Ющенко — єдиний із лідерів, хто може протистояти Кремлю. Російська влада завжди хотіла усунути Віктора Ющенка і хоче цього зараз. 2009 року Дмитро Медведєв прямо закликав голосувати за кого завгодно, тільки не за Ющенка. "Наша Україна" — єдине об'єднання, на яке не впливає Кремль.

Чи має право Віктор Ющенко йти на вибори? Він не виконав усіх обіцянок.

— Відбувається підміна теми: Ющенка критикують не за те, що він зробив, а за те, що не зробив. Це політична технологія. Бо говорити, що зробив Ющенко, його опонентам невигідно і небезпечно. Його уряд 2000-2001 років урятував Україну від дефолту. 2005-2010-го за Ющенка люди стали вільними, не боялися політичних репресій, зросли пенсії і зарплати. Чому зараз нас так обурюють затримки виплати зарплат і пенсій, наїзди на малий і середній бізнес, обмеження свободи зібрань? Бо звикли, що за Ющенка такого не було.

Віктор Ющенко не використав усю повноту влади, яка в нього була.

— Порівняно з іншими президентами, у Віктора Ющенка були найобрізаніші повноваження. Попри це він досяг найбільших позитивних результатів в економіці. Так, Ющенко жодного разу не мав більшості в парламенті, тобто не міг розраховувати на ухвалення потрібних законів. А з січня 2006 року після впровадження політичної реформи президент Ющенко мав менше владних повноважень, ніж Верховна Рада та уряд.

Чому Віктор Ющенко не посадив Януковича?

— Людей судять і ув'язнюють суди, які мають підкорятися тільки закону. Жоден президент не має права когось саджати, бо це вже не демократія, а узурпація влади. Зараз ми спостерігаємо ситуацію, коли суд керується політичними мотивами. Це засуджують більшість українських громадян і європейська спільнота. Скільки людей посадив у тюрму Олександр Квасневський чи Анґела Меркель? Запитання звучить дико, бо в демократичній державі президент не має такої компетенції. Бандитів у тюрми не саджали керівник СБУ Олександр Турчинов і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Уряд очолювала Тимошенко, а Верховну Раду — Яценюк.

Віктор Ющенко — демократ, а для змін потрібна сильна рука.

— Навкулачки кризу не переможеш. Потрібно мати не тверду руку, міцний кулак чи готовність боротися з ворогом до загину, а холодний розум, цінності, які не міняються від виборів до виборів і чіткий план дій.

Віктор Ющенко під час президентства виявив нерішучість.

— Ющенко — єдиний політик, який усупереч тиску Росії, обрав чіткий і зрозумілий напрямок міжнародної політики на інтеграцію. Це єдиний президент, який розпустив парламент, коли той перестав працювати на користь держави. Це єдиний політик, який не пішов на утиски демократії та свободи слова й тоді, коли це загрожувало його рейтингам.

 

Зараз ви читаєте новину «"В Україні йде війна двох політичних сект"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути