понеділок, 21 листопада 2011 06:30

Алергія на пил проявляється під час прибирання

"Останнім часом у мене часто буває нежить, сльозяться очі. Першить у горлі. Найгірше стає, коли прибираю в квартирі — працюю з пилососом чи витираю пилюку, вибиваю килим. Подруга сказала, що це може бути алергія на пил. Чи можна якось убезпечитися від неї?"

Запитує черкаска 27-річна Ілона Баранова

— При проявах алергії закладає носа, людина чхає. Інколи може бути сухий кашель, задишка, хрипи. Людина починає лікуватися від застуди, не підозрюючи, що це алергія, — каже лікар-алерголог обласної лікарні 35-річна Тетяна Кандув.

— Алергію на пил спричиняють кліщі, які там живуть. Найчастіше трапляються у приміщеннях з підвищеною вологістю. Харчуються людською лупою та лущеним епідермісом. Живуть у тканинних оббивках диванів, подушках, м'яких іграшках, матрацах і ковдрах із натуральних матеріалів.

Щоб убезпечитися, треба не менше ніж раз на два тижні робити вологе прибирання. Щільно причиняти дверцята шафи. Також слід чистити подушки з пір'я. Чохли для матраців і подушок мають бути щільні.

Прибирати килими варто водяним пилососом, тоді пил проходить крізь воду й осідає.

— Кліщі гинуть при 70 градусів. Тому прати спальну білизну треба за такої температури. Стільці й дивани краще купувати не з тряпчаною, а шкіряною чи дерматиновою оббивкою, — додає Тетяна Кандув.

Щодо проявів алергії слід звернутися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Алергія на пил проявляється під час прибирання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути