пʼятниця, 13 січня 2017 06:40

"Кладу в багажник дошку і мішечок піску"

Автор: Володимир Мукан
 

Під час снігопадів і сильних морозів автомобілісти нерідко потрапляють у непередбачувані ситуації. Автомобіль може викинути в кювет, потрапити у пробку або на ділянку дороги, яку перекрили.

— Якщо подорожі у хуртовину неможливо перенести й треба їхати на відстань понад 70 кілометрів, то до цього слід ретельно підготуватися, — каже водій-далекобійник 57-річний Анатолій Пугач. — Виїжджати варто із повним баком пального. Невідомо, в яку ситуацію потрапите. Може бути таке, що авто забуксує і, аби виїхати із складної ділянки, треба буде спалити немало пального. Якщо машину викине за межі дороги, прийдеться не глушити двигун, щоб пічка в салоні гріла. Далекобійники старого гарту нерідко беруть в зимову дорогу півцеглини та сірники. У разі неприємностей цеглину обмотують папером, обливають мастилом і підпалюють. Потім вона ще годину віддає тепло. Я коли їду далеко легковиком, кладу в багажник дошку і двокілограмовий мішечок піску. Піском можна посипати лід, на якому буксують колеса. Дошка допоможе також виїхати зі слизького покриття. Якщо проб'ється колесо, то її можна підставити під домкрат. Ці дві речі можна замінити траконами із пластику. Вони легші й мають на відміну від дошки шипи.

У далеку дорогу кладуть металеву лопатку. Нею можна відгорнути сніг або розбити кригу. Також — набір запобіжників і лампочок.

— В машині завжди має бути ліхтар. Бажано потужний, який можна натягнути на лоба. З ним вільні руки, ­зручно міняти колесо чи відкопувати авто із замету. Буксирувальні троси бажано мати два. Зазвичай стандартної довжини бракує для того, щоб витягти машину із кювету. Не зайвою в подорожі буде і пляшка горілки. Нею можна замінити омивну рідину, якщо закін­читься, розтопити кригу на деяких ділянках машини й дезінфікувати рану, якщо хтось із пасажирів десь пора­ниться.

Зараз ви читаєте новину «"Кладу в багажник дошку і мішечок піску"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути