Ексклюзиви
понеділок, 08 квітня 2013 13:54

Українці почали отримувати квитанції для сплати податку на нерухомість

Українці почали отримувати квитанції для сплати податку на нерухомість
Світлана Бовсуновська: У квитанції йдеться про сплату податку із загальної площі нерухомості. Фото: 3doma.ua

Населенню України почали надходити квитанції про сплату податку на нерухомість.

Про це сьогодні на прес-конференції заявила президент Ліги експертів Світлана Бовсуновська.

За її словами, у квитанції йдеться про сплату не житлової площі, як було заявлено керівництвом Міністерства доходів та зборів, а загальної.

"Тиждень тому до мене звернувся клієнт, якому прийшла квитанція оплатити податок із загальної площі, а не з житлової. До того ж ця нерухомість була виведена з житлового фонду в нежитловий. Ми пішли в податкову, показали документи, його викреслили зі списку. Не зважаючи на те, що квитанції обіцяли лише з 15 квітня, їх наші громадяни вже отримують. Перший квартал закінчився, от податкова старається, аби вкластися в терміни", - зазначила Бовсуновська.

Вона переконана, що податкова досі немає узгодженої єдиної бази даних. Тому людям, які мають два об'єкта нерухомості, потрібно їздити по різних областях, щоб повідомити про вибір того, за який сплачуватиметься податок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробництво автомобілів в Україні впало на 59%

"Якщо ви отримали повідомлення про сплату податку, нікуди не біжіть перші. Вас самі знайдуть. У квитанції звірте всі дані. Якщо є якісь невідповідності, повідомте про них, і вас виключать з реєстру даних", - порадила Бовсуновська.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року набула чинності норма Податкового кодексу, якою введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Зокрема, у Києві за 1 кв. м житлової площі для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, податок становитиме 1% розміру мінімальної заробітної плати (на рік), встановленої законом на перше січня звітного (податкового) року.

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів податок встановлений у 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Квартири площею до 120 кв.м., житлові будинки площею до 250 кв.м, садовий або дачний будинок, об'єкт житлової нерухомості, що належить багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, не оподатковуються.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали отримувати квитанції для сплати податку на нерухомість ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути