середа, 04 грудня 2013 13:21

Опубліковано "чорний список" недобросовісних столичних ріелторів

Опубліковано "чорний список" недобросовісних столичних ріелторів
Три українських портала з нерухомості - Aviso, FN.ua і Address.ua об'єдналися і створили Чорний список недобросовісних ріелторів та компаній.

У нього потрапили ті, хто розміщує на ресурсах неправдиві або фейкові оголошення. Найчастіше - це недобросовісні посередники, які хочуть залучити дзвінки від потенційних клієнтів, або, так звані, інформаційні агенції, які пропонують клієнтам купити нібито унікальну базу оголошень. Зараз у списку - тисячі різного виду контактів: телефони, e-mail, IP-адреси.

"Завдяки Чорному списку, правильно побудованій системі фільтрації і модерації, а також аналізу скарг користувачів нами блокується близько 90% оголошень, що надходять щодня, а модератори наших сайтів видаляють тисячі не правдивих оголошень в місяць. Це - трудомісткий процес. Але його результат - більш достовірна база, при роботі з якою користувачі витрачають менше часу на пошук нерухомості, а головне - у них набагато менше шансів бути обдуреними", - розповів Максим Школьник, CEO Address.ua.

Лідером першого Чорного списку стало "Агентство нерухомості" на Лук'янівці (розташоване в будівлі метрополітену, 5-й поверх), яке відсзначилось найбільшою кількістю телефонів, телефонуючи на які, клієнт у підсумку виходить на одну і ту ж компанію. В ході журналістського розслідування було виявлено, що агентство продає роздруківки оголошень, які за фактом виявляються липовими або застарілими. Займаючись, по суті, обдурюванням, "Агентство нерухомості" на Лук'янівці стало лідером Чорного списку.

До трійки лідерів увійшли: столичне агентство нерухомості на проспекті Перемоги, 84-а і ArendaSegodnya по вул. Братська, 8, офіс 307, які, як виявилося, працюють за тією ж "лук'янівською схемою", використовують ідентичні договори, розігрують однакову виставу перед клієнтами, при цьому спочатку заманюють саме низькою ціною в оголошенні.

За словами Станіслава Дмитренко, директора онлайн-проектів медіа-групи AVISO, "боротися з такими недобросовісними агентствами вкрай складно, вони як вірус: міняють телефони, адреси, сьогодні на Лук'янівці, завтра - на Оболоні. Нам важливіше донести до користувачів інформацію, що ніяких унікальних баз оголошень на ринку нерухомості немає, а, тим більше, їх не треба купувати за гроші, це чистої води міф, адже всі реальні об'єкти розміщуються в інтернеті на професійних ресурсах".

У той же час, на думку експертів, частка "сміттєвих" оголошень на звичайних сайтах або дошках оголошень в Україні сягає до 70%. Це відбувається переважно з причин технічної відсталості ресурсів, відсутності автоматизованих фільтрів, служб модерації, редакційної політики боротьби за кількість оголошень, а не за їх якість. В такому разі самостійно виявити недостовірне оголошення користувачеві складно, і якщо вже таке трапилося, то експерти радять скаржитися.

Вікторія Теслицька директор департаменту нерухомості медіа-групи AVISO розповіла, що "тільки від користувачів портал щодня отримує близько 100 скарг на день. Найчастіше, саме ріелтори скаржаться на своїх несумлінних колег і просять нас прийняти заходи. Ми блокуємо такого роду оголошення, вносимо їх в Чорний список, а наших користувачів наполегливо просимо не вдаватися до послуг так званих інформаційних агентств, які продають роздруківки або бази даних і не купуватися на занадто низьку ціну, зазначену в оголошенні".

Портали - ініціатори Чорного списку повідомили, що до них вже почали звертатися інші профільні сайти, і вони готові ділитися інформацією з колегами.
Зараз ви читаєте новину «Опубліковано "чорний список" недобросовісних столичних ріелторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути