Ексклюзиви
понеділок, 03 лютого 2014 12:07

Не бійтесь та знімайте - Андрій Дзиндзя розповів, як потрібно поводитися при зустрічі з ДАІ

Не бійтесь та знімайте - Андрій Дзиндзя розповів, як потрібно поводитися при зустрічі з ДАІ

Один з лідерів Автомайдана і керівник "Дорожнього контролю" Андрій Дзиндзя розповів водіям - учасникам протестів, які основні права та обов'язки потрібно пам'ятати при зустрічі з інспектором ДАІ, повідомляє LB.ua.

1. Не бійтеся. Представники ДАІ - хороші психологи, вони чудово відчувають, як ви боїтеся, і користуються цим. Ваш страх - їхня зброя. Будьте впевнені в собі.

2. Встановіть в автомобілі відеореєстратор. Якщо не встигли - скористайтесь камерою в телефоні. Записуйте на відео всю розмову з інспектором, починаючи з його підходу до машини. Робіть це явно. В 50% випадків вони "відпадають" вже через те, що їх знімають.

3. Інспектор, звертаючись до вас, зобов'язаний представитися - посаду, ім'я, прізвище. Поки він цього не зробив, ви можете мовчати і не спілкуватися з ним. На вашу вимогу, він повинен пред'явити посвідчення - знайдіть там № УЗК і перепишіть.

4. Ніколи не відкривайте двері автомобіля і не виходите з автомобіля. При розмові з інспектором, на всяк випадок, заблокуйте двері. Це все у ваших правах.

5. Не передавайте документи в руки інспектору - достатньо показати їх навіть через скло.

6. Причиною зупинки авто може бути тільки яке-небудь порушення ПДР. Вас не можуть зупинити просто так. Якщо зупинку пояснюють спецоперацією, оперативною розробкою - на кожен такий захід існує документ. Попросіть його пред'явити (можна послатися на 57 ст. Конституції, п. 21-1 ст.11 Закону "Про міліцію" і відповідного Доручення Президента).

7. Затримувати вас при відсутності порушень можуть, у відповідності з внутрішньою інструкцією ДАІ, до 15 хвилин.

8. Ніколи не показуйте, що ви нервуєте, не демонструйте поспіх. Якщо ви поспішайте - ви точно клієнт патрульних. "У мене є час, я почекаю", - ось правильна відповідь інспектору. В цей час можете знімати його дії на відео, навіть ходити за ним з камерою.

9. Обов'язки "даішника" - припинення порушень ПДР і нічого більше. Він навіть не має права забирати автомобіль на штрафмайданчик.

10. Якщо ви все ж вийшли, щоб дозволити інспектору зробити "візуальний огляд" (ви не зобов'язані це робити, але це ваше право, за бажанням) - пам'ятайте, огляд не передбачає вилучення і переміщення якихось речей в салоні і навіть підняття покривал. Слідчі дії, обшук, за законом, можна проводити лише після порушення проти вас або господаря машини кримінальної справи.

11. Додаткове обладнання автомобіля (у т. ч. дозволені види фар, газові установки) - це не переобладнання. За це можуть оштрафувати.

12. Працівники ДАІ не дружать з "Беркутом". Їх загроза викликати спецназівців, швидше за все - тільки залякування.

13. На місці події не відмовляйтеся складати протокол. Слідкуйте за тим, щоб у протоколі всі деталі події були вказані точно. По можливості, надайте двох свідків з числа своїх пасажирів. Поняті, що підійшли пізніше не зможуть підтвердити факти порушення - адже вони не бачили, як ви їхали і зупинялися.

14. Якщо у вас незаконно відібрали ліцензію (за участь в якій-небудь акції тощо), є величезна ймовірність того, що цей випадок навіть не зареєстрований, будучи незаконним. Не панікуйте. Підтвердіть те, що у вас не вилучали права, довідкою з ДАІ. Потім пишіть заяву, що ви втратили права. 3 місяця ви можете їздити по тимчасовому техпаспорті. Потім - відновлюєте ліцензію без перескладання іспитів, або ж ваш документ "випадково" знаходиться.

15. Якщо ваші права були порушені, скаржитися потрібно безпосередньо до генпрокуратури, в обхід керівництва ДАІ.

Крім того, Дзіндзя зазначив, що за останні 2 місяці ситуація на дорогах значно погіршилася в сенсі свавілля з боку патрульних. Він пообіцяв силами "Дорожнього контролю" разом з добровольцями з "Автомайдану" навести порядок в середовищі ДАІ.

Зараз ви читаєте новину «Не бійтесь та знімайте - Андрій Дзиндзя розповів, як потрібно поводитися при зустрічі з ДАІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути