Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 14:19

Азаров затвердив податки зі вживаних авто

Азаров затвердив податки зі вживаних авто
Власники "беушних" авто платитимуть податок. Фото: avtosale.ua

Кабінет міністрів затвердив порядок визначення середньоринкової вартості автомобілів, мотоциклів і мопедів з метою визначення доходу фізосіб від їх продажу для подальшого оподаткування.

Про це йдеться у постанові Кабміну від 10 квітня 2013 року, опублікованій в газеті "Урядовий кур'єр".

Згідно з документом, середньоринкова вартість, яку розраховують, залежить від терміну експлуатації транспортного засобу, а також країни-виробника (СНД або інші країни), а також пробігу та різниці між фактичним і нормативним середньорічним пробігом.

При цьому середньонормативним річним пробігом для транспортних засобів виробництва країн СНД вирішено прийняти 22 тис. км, виробництва інших країн - 27 тис. км.

З огляду на ці параметри, розраховуються коригувальні коефіцієнти для визначення середньоринкової ціни, йдеться у постанові.

/media/video/501669/1_501669.mp4

У разі якщо фактичний середньорічний пробіг більше за нормативний, середньоринкова вартість ТЗ зменшується, а якщо середньорічний пробіг менше за нормативний - збільшується.

ФОТОРЕПОРТАЖ: SIA-2013: Найсексуальніші дівчата автосалону

"Для транспортних засобів із терміном експлуатації до одного року, а також у разі різниці між фактичним і нормативним середньорічним пробігом в розмірі 2 тис. км, коефіцієнт не визначається", - йдеться у повідомленні.

Джерелом інформації про ціну нових транспортних засобів в Україні є офіційні прайс-листи виробників (дилерів) або довідкові дані про ціну ідентичних або аналогічних транспортних засобів з урахуванням податків і зборів.

У документі наголошується, що у разі неможливості визначення ціни нового транспортного засобу в Україні, використовується інформація про його ціну в країнах-виробниках (імпортерах).

При цьому ціна нового ТЗ визначається на рівні ціни у країнах-виробниках без урахування ПДВ цих країн, збільшеного на суму податків і зборів, які сплачуються під час митного оформлення.

Крім того, у разі неможливості визначення ціни нового ТЗ перерахованими в документі методами допускається використання інформації про ціни нових ТЗ у спеціалізованих періодичних виданнях для продажу, комп'ютерних програмах та Інтернеті.

Як повідомлялося, спрощеним порядком реєстрації транспортних засобів від податку на доходи фізосіб, що набув чинності з 1 січня 2013 року, звільнено дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного автомобіля (мотоцикла, мопеда).

Водночас база для оподаткування другої (протягом року) операції з відчуження ТЗ визначається за вибором платника податку: або на підставі незалежної оцінки, або з огляду на визначену урядом середньоринкову ціну.

Зараз ви читаєте новину «Азаров затвердив податки зі вживаних авто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути