понеділок, 28 січня 2013 17:56

Автори "економічно обгрунтованих тарифів" на комуналку забули про потепління - експерт

Автори "економічно обгрунтованих тарифів" на комуналку забули про потепління - експерт
Фото: presscenter.ukrinform.ua

При розрахунку економічно обгрунтованих тарифів не беруть до уваги кліматичні показники.

Про це сьогодні на прес-конференції заявила координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко.

З її слів, комунальники застосовують енерговитратні нормативи, що дозволяє отримувати додаткові кошти, які перекривають усі безгосподарні втрати, неплатежі населення та маскують кризову ситуацію у комунальному господарстві.

"Проблема в тому, що комунальники використовують застарілі нормативи витрат тепла на опалення будинків 100-річної давності, коли були більш холодні зими. У більшості міст для розрахунку тарифу на опалення застосовується середня річна температура повітря в опалювальний період -1,1 градусів за Цельсієм, а у 2011 році фактично було +0,7 градусів за Цельсієм, у Луганську –1,6, а у 2011 році було +0,3 градусів за Цельсієм, у Миколаєві +0,4 градусів за Цельсієм, хоча у 2011 році було + 2,35 градуса. Всі міста відмовляються робити перерахунки по кліматичних показниках", - зауважила Бойко.

Вона також зазначила, що у більшості обласних міст мешканцям штучно встановлюють тариф на опалення, прикриваючись розрахунками Національної комісії з питань регулювання комунпослуг.

"Ми знайшли лише два міста в Україні, де орган місцевого самоврядування дійсно визначає виконавців послуг і встановлює для них тариф на опалення та гарячого постачання. Це Київ та Чернівці. В інших містах цього немає. Більшість відповідає: який тариф встановила Нацкомісія, за таким тарифом по формулі ми переводимо гігакалорії в метри кубічні. Тому в більшості по всій Україні схема не працює", - додала Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Автори "економічно обгрунтованих тарифів" на комуналку забули про потепління - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути