пʼятниця, 29 червня 2012 09:56

Арбузов: Хто намагався міняти валюту, той програвав

Арбузов: Хто намагався міняти валюту, той програвав
Сергій Арбузов: Поки що ситуація досить нормальна, прогнозована. Фото: bank.gov.ua

Глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов вірить у стабільність гривні і закликає населення країни не піддаватися хворобливому ажіотажу і "прогнозам" сумнівних експертів.

Про це головний банкір заявив 27 червня у Пекіні, коментуючи повідомлення про те, що НБУ рекомендував експертам не робити прогнози щодо курсу гривні і коментувати ситуацію на валютному ринку України, пише УКРІНФОРМ.

Арбузов перебуває з візитом у Пекіні, де напередодні НБУ і Народний банк Китаю підписали "Угоду про обмін національними валютами (своп)".

"Поки що ситуація досить нормальна, прогнозована. На сьогодні баланс позитивний. У короткостроковій перспективі баланс позитивний. Єдина проблема може бути у тому, що дуже вже багато цій темі приділяється увага, ажіотаж", - сказав Арбузов.

Він закликав не слухати "фальшивих спеціалістів, які, ймовірно, працюють на комерційні банки і їм вигідно, аби були коливання, на яких можна заробити".

"Думаю, що той, хто спокійно слухав Національний банк, за останніх 2 роки вже точно про це не пошкодував. А той, хто намагався міняти, я знаю такі випадки, програвав", - відзначив глава НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, якими будуть інфляція та курс гривні після виборів

Арбузов водночас визнав, що хоча на сьогодні платіжний баланс (стан експорту-імпорту, безпосередньо пов'язаний з вартістю валюти) "у цілому позитивний за рахунок фінансового рахунку", на кінець року він може виявитися і негативним.

"Якщо буде гострий брак валюти, це означає, що експорт припинився або імпорт збільшився. І тоді, хоче Нацбанк того чи ні, девальвація неминуча", - сказав глава НБУ, але завірив при цьому, що "резервів поки що достатньо".

"На сьогодні я не бачу необхідності ревальвувати гривню лише тому, що деякі експерти вважають, що час. Це дуже дискусійне питання", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов: Хто намагався міняти валюту, той програвав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути