середа, 24 січня 2007 14:48
Михайло Бриних
Михайло Бриних
Михайло Бриних

Сеанс марнославства

 

У кожної людини є певна кількість ефектних родинних історій, які зазвичай переповідаються після третьої чарки. Ці перекази спрацьовують у будь-якому товаристві, дозволяючи оповідачеві вгамувати своє марнославство. Неможливо проігнорувати людину, батько якої влаштовував полювання для Брежнєва або дід якої керував тим самим броньовиком, з якого виступав Ленін.

Я також маю кількох безпрограшних предків, за допомогою яких напрочуд легко урвати свої п"ять хвилин слави. Сам я цих історій майже ніколи не згадую, зате їх дуже любить моя дружина Вікторія. Вона звикла переказувати їх оптом, тож люди, які це чують, спершу дивуються, цокають язиками, але з кожним словом випромінюють дедалі більше недовіри.

Стислий курс славетності моїх предків такий: одного з моїх прадідів згадав у своєму романі про Швейка Ярослав Гашек; на моєму генеалогічному дереві також знана дитяча письменниця Агнія Барто; обидва мої діди знали митрополита Іларіона (Івана Огієнка) — один у нього вчився, другий навіть колегував; якась дуже далека родичка була дружиною чеського президента Масарика; і, нарешті, хіт колекції — одна моя прабабця врятувалася з "Титаніка", де опинилася у статусі гувернантки дітей англійського багатія.

Моя прабабця врятувалася з "Титаніка"

Як засвідчує практика, нові слухачі досить спокійно сприймають причетність моїх предків до Барто і Масарика, але історія про порятунок із "Титаніка" викликає помітний скептицизм. Проте у Вікторії є козир, який хвацько видобувається з потаємної колоди і незбагненним для мене чином розвіює слухацьку недовіру.

— Так у них же в сім"ї, — каже вона, — навіть фотографія є, де Мишків прадід стоїть разом з царем Миколою другим!

Я цього ніколи не зрозумію, але Микола другий — безвідмовний гарант правдивості моїх родинних переказів.

Зараз ви читаєте новину «Сеанс марнославства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути