понеділок, 04 червня 2012 12:31

Волосся випадає через дієти і "неправильні" зачіски

Волосся випадає через дієти і "неправильні" зачіски
Зміни у волоссі можуть сигналізувати про серйозні хвороби. ФОТО: azazell.com

"Приходять до мене матір і донька, - розповідає столичний лікар-дерматолог, трихолог із 10-річним стажем Юлія Сіножинська. - Мама каже "як це, я усе життя в молодості мила волосся жовтком і споліскувала сироваткою або підкисленою оцтом водою, і волосся було шикарне. А зараз — шампуні, креми, бальзами, а воно у доньки випадає і жирніє?"

Причин — багато. Насамперед — невдалий підбір шампунів. Люди користуються тим, що можна купити в магазинах. Купують лікувальні засоби, які їм лише шкодять. Або просто неправильно користуються.

За складом більшість шампунів - непогані. На воду теж сильно грішити не будемо. Навіть у Києві вода різна у різних районах. Частіше люди неправильно користуються шампунями і бальзамами. На кожному шампуні написано — "ретельно змити водою". Багато хто не змиває. Бальзами теж не змивають, а треба це робити. Шампунь — хімічно активна речовина, бальзам її нейтралізує. Мити голову потрібно теплою водою, а не гарячою.

Старі дерматологи згадують, що раніше у шампунях було до 10% поверхнево-активних речовин (ПАР) і це було прописано в стандартах. Тепер — до 40%, відсоток ніяк не обмежують і не пишуть на упаковці. Найчастіше це імпортні засоби. Чим більше шампунь піниться — тим більше в ньому ПАРів.

Безфосфатні шампуні більш м'які. Це добре для людей, схильних до алергії, при сухій шкірі голови, діток з дерматитом або тих, хто дуже часто миє голову. Підходять вагітним - не впливають на плід. Але вони погано промивають волосся і шкіру голови. Насправді це швидше комерційний хід -  шкідливі речовини в організм через волосся не потрапляють. Більше з'їдаємо з тарілок, які миємо хімічними засобами з ПАРами. Колеги розповідали випадок, як років п'ять тому дружина отруїла чоловіка талієм. Брала його з засобів для миття посуду.

Мити волосся треба водою, близькою до температури тіла. Розчісувати дерев'яною розчіскою, рідше використовувати фен. Помилка — сильно терти волосся рушником. Не можна розчісувати мокре волосся, особливо дівчатам з довгими косами. Воно витягується до 10%.

Часто випадає волосся у жінок, які худнуть. Випадінні починається через два-три місяці після початку дієти в результаті білкової недостатності. Те саме — у вегетаріанців, які не їдять ні м'яса, ні риби, ні яєць. Але для гарного волосся треба їсти менше солодкого, жирного, смаженого.

Дуже тугі зачіски, хвости витягують волосся і воно випадає. Дреди теж важкі. Волосина не може втримати цієї маси. Те саме, коли нарощують волосся капсулами. Коли їх знімають — ослаблені коси починають випадати.

Якщо січуться кінчики волосся довше 50 см, — це варіант норми. Це наслідок впливу шампунів, утюжків, фенів, фарби, променів сонця, косметичних засобів. В цьому випадку рекомендую вибрати та притримуватися  тієї довжини волосся, при якій кінчики не посічені. Якщо посічене коротке волосся або довге по всій довжині — потрібно дообстежитися. Зміни у волоссі можуть сигналізувати про серйозні хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Волосся випадає через дієти і "неправильні" зачіски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути