неділя, 07 жовтня 2012 12:50

Вінницький майстер перетворює шкатулки та підсвічники на витвори мистецтва
10

Фото: ФОТО Тамари Тисячної

Вінничанин Олександр Крутих - єдиний в Україні майстер художнього випилювання з дерева. Захопився цим видом мистецтва ще 1950 році. Із виходом на пенсію почав займатися ним більш професійно.

"Вперше захопився цим напрямком у 5 років. Тоді був зовсім інший час. Хлопчики і дівчатка чимось займалися. Не було не те що комп'ютерів, а й телевізорів. Лише радіо. То ми майстрували, вирізали, в'язали. На той час три роки позаймався цим і покинув. Бо коли почав доходити до складних виробів, не вистачало досвіду, як це зробити. А наставників не було. А коли у 2003 році вийшов на пенсію, то вже професійно зайнявся цим напрямком. На сьогодні я один на Україні майстер художнього випилювання. До того працював старшим інженером на авіазаводі. Але завжди було бажання створювати щось красиве. Тут я маю знайшов таку можливість".

Матеріалом для роботи Олександру Миколайовичу слугує клен. Дістає його через друзів.

"Спочатку я свій задум малюю на папері. Потім через копіювальний папір переношу на матеріал. Клен найкращий для такого виду мистецтва. Він дуже добре обробляється пилочкою, не підриває матеріал, піддається поліровці. Так що виходить чиста робота. Тут повинен бути професіоналізм. Початківець ніколи не зможе зробити складного виробу. Треба набити руку. Бо якщо я правильно не поставлю лобзик, не буду його відчувати, не буду відчувати матеріалу, пилочку, у мене нічого не вийде. Художнє випилювання – це продовження витинанки. Тільки там ножицями вирізають орнаменти і сюжети з паперу і шкіри, а тут лобзиком випилюється те саме із дерева".

У доробку Олександра Крутих майже дві сотні робіт: рамки для фото, підсвічники, шкатулки, світильники, картини-мініатюри. Зберігає їх удома.

"Рамку зробити займає 4-5 днів часу. Шкатулку роблю до 10 днів. Більшу – два тижні. У мене багато робіт на казкову тематику. Героями казок прикрашаю шкатулки. Зверху на кришці красивий орнамент, а по боках - казки. Замовляють такі роботи не надто часто. Це витвір мистецтва, так само, як картина чи скульптура. Такі роботи мають своїх покупців".

Зараз ви читаєте новину «Вінницький майстер перетворює шкатулки та підсвічники на витвори мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути