понеділок, 03 грудня 2012 10:54

Справжня гейша ніколи б не вдягла кімоно з фільму "Мемуари гейші"
14

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У Київський планетарій привезли кімоно, в якому знімалася виконавиця головної ролі стрічки "Мемуари гейші" Чжан Цзиї. Вбрання показують в рамках виставки японських кімоно з кількох приватних колекцій.

У білому кімоно з червоною підкладкою героїня стрічки Саюрі виконує танець зі снігом, який вважають однією з найкрасивіших сцен у кінематографі. Однак і кімоно, і зачіска Саюрі — зовсім не такі, як у справжніх японських гейш — говорить куратор проекту "Кімоно. Три століття японської моди" Віталій Цвєтков.

"Кімоно, у яке була одягнена акторка, просте по дизайну, але дуже виразне завдяки поєднанню червоного і білого. Однак жодна зі справжніх гейш ніколи б не одягнула такого кімоно, тому що воно звичайне весільне. Справжніх кімоно гейш у фільмі всього лише кілька. Тому фільм — не документальний, він стилізація. До того ж розпушене волосся - для гейш неприйнятне. Вони завжди мали зачіски, які були елементом їхнього мистецтва одягатися. На ногах Саюрі — величезне взуття. Це взуття для вулиці. Танцювати в ньому для японки все одно що європейці вийти на "Лебедине озеро" в чоботях. Зрештою ні з гейш, ні в куртизанок під час танцю ніколи не злітає кімоно".

Втім невідповідність дизайну кімоно — це дрібниці порівняно з грубими помилками в сюжеті. Так у будинки гейш дівчаток ніколи не продавали. Це все-одно що продавати дітей в балетну школу — кажуть фахівці.

"Слово "гейша" означає "людина мистецтва". Це танцівниця, людина музики, людина, яка могла вести світські бесіди. Досвідчені гейші досконало танцювали і мали скромні кімоно, щоб ніщо не відволікало від рухів під час танцю. Гейші вміли дуже вишукано рухатися, уже їхні рухи були витвором мистецтва. Кімоно для танцю гейш мали шлейф, який красиво струменів. Кімоно гейш були дуже довгими. Коли гейша ішла, вона по-особливому притримувала поли свого кімоно, і вони розвіювалися вище коліна, відкриваючи красиву вишивку з внутрішнього боку", - розповідає Віталій Цвєтков.

Серед кількох десятків кімоно, які представлені на виставці — дитячі, весільні, солдатські і навіть кімоно для здійснення харакірі.

 

Зараз ви читаєте новину «Справжня гейша ніколи б не вдягла кімоно з фільму "Мемуари гейші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути