пʼятниця, 18 січня 2013 15:39

Пірнати в ополонку краще натщесерце
7

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

У Вінниці близько 120 чоловік постійно займається моржуванням. Протягом цілого року вони ходять на відкриті водойми плавати та купатись.

За словами 76-річного Леоніда Дзюби, найкраща погода, коли є мороз і немає вітру.

"Важливо гарно розігрітись перед пірнанням. Треба підготувати тіло. Це усе ж таки стрес для організму. Коли розминаєшся, кров вже біжить бистріше. А опиняєшся в холодній воді, то як утюг нагріваєшся. Температура тіла до 40 піднімається. Всі мікроби гинуть", - зауважив 79-річний Валентин Мєдвєдєв.

Він допоміг Дзюбі довбати кригу на ополонці.

Через 7 хвилин Петро Мартинюк підійшов ближче до ополонки, роздягнувся просто на кризі. Дві пари шкарпеток залишив на жовтому пакеті.
"Відверніться, я "галстук" зніму. Це ми так плавки називаємо. Бо примерзають до тіла. Краще без них", - зауважив Петро Іванович.

Заліз у прорубаний отвір. Три рази опустився по шию і вийшов.

"Ой, як добре! Таке враження, що як батарейка підзарядився! Такий приплив енергії і бадьорості йде! Я з 2004-го моржую. Переніс інфаркт, задихався, зразу після лікарні пішов на річку. Перший раз як ошпарений вискочив з ополонки. А потім вже краще було. Перестав пити таблетки зовсім, а то на 800 гривень в місяць накупляв. Лікарям не зізнаюсь, що зранку тільки воду з медом і яблучним оцтом п'ю та пильцу жую. Кажуть: "Видно, що таблетки помагають, тепер давайте ще оці спробуємо". А в мене одні ліки — ополонка. Це такий адреналін і хороший настрій", - запевнив Мартинюк.

Моржі радять пірнати в ополонку натщесерце. Потім снідати геркулесовою кашею, пити чай з лікарських рослин.

З цим погоджується  вінницький лікар-терапевт Наталія Єрохіна.

"Можна поснідати не дуже ситно. Але купатись після цього краще через годинку-другу. Обережно підходити до зимового купання слід людям з хронічними хворобами. Щоб вони не загострились. Перед зануренням у  холодну воду проконсультуйтесь у свого лікаря. Обов'язково поміряйте тиск. З високим у воду не стрибайте. Інакше можете спровокувати його зростання. Підвищений цукор, всі гострі стани, запалення, перенесені інсульт та інфаркт – теж ризик при моржуванні. Якщо немає протипоказань, занурюватись можна, але не більше 10 секунд за один раз. І опускатись в ополонку повільно. Відчули дискомфорт – не продовжуйте, вилізайте", - порекомендуавала вона.

Зараз ви читаєте новину «Пірнати в ополонку краще натщесерце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути