четвер, 28 лютого 2013 15:04

Кількість ВІЛ -інфікованих за минулий рік зросла на 474 особи

Кількість ВІЛ -інфікованих за минулий рік зросла на 474 особи

"Як тільки в людини виявили позитивну реакцію на вірус ВІЛ, вона повинна звернутися до лікаря-інфекціоніста за місцем проживання, – розповідає волонтер черкаської благодійної організації "Від серця до серця" Дмитро Андрійченко. – Лікар призначає повний медичний огляд і аналізи. Але найголовніше – змінюється ставлення оточуючих до хворого. Він раптом відчуває, що в нього більше немає друзів і вчорашніх товаришів. Багато хто ламається на цьому етапі й не проходять медогляд. Таким людям ми надаємо фахову психо-емоційну і юридичну підтримку."

Після обстеження інфікованому призначають антиретровірсну терапію. Тобто хворий повинен вживати високоактивні антиретровірусні препарати. Їх призначає лікар-інфекціоніст за місцем проживання.

"Щодня з інтервалом у 12 годин треба випивати по дві пігулки. Я навіть будильника заводжу, щоб не пропустити цей час", – каже Дмитро.

"При підтвердженні діагнозу ВІЛ початкова стадія може бути безсимптомною, – каже лікар-епідеміолог Михайло Грищенко з Черкас. – Рекомендуємо мінімум раз на рік проходити лабораторні й клінічні аналізи. Якщо хвороба прогресує, призначаємо високоактивну антиретровірусну терапію.  Хворому потрібно дуже серйозно підійти до лікування, бо вірус швидко розмножується і людина переходить у розряд хворих на СНІД. В Україні і в області кількість хворих зростає. Тільки минулого року в області виявили ще 474 інфікованих хворих. Всього їх на Черкащині – понад 5 тисяч."

ВІЛ-інфекція передається через кров та статевим шляхом. Інфіковані, які вступають у статевий зв'язок зі здоровими  людьми, знаючи про свою хворобу, несуть кримінальну відповідальність.

Зараз ви читаєте новину «Кількість ВІЛ -інфікованих за минулий рік зросла на 474 особи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути