понеділок, 22 жовтня 2012 13:26

Чорну вишиванку носять у театр, білу – на вінчання
8

Фото: Фото: Анна Усік

В інтернет-магазинах можна купити вишиванку за 300-500 грн. Сорочка лляна, вишивка ручна, але заготовлені вишиті деталі пришивають до сорочки.

"Якщо хочете, аби майстриня вам вишила по домотканому полотну або льону, то замовляйте сорочку за 800-900 гривень, - пропонує менеджер одного з інтернет-магазинів Павло Гурбан. - Карооким пасують червоно-чорні вишиванки. У кого очі голубі, пропоную купувати сині або у біло-золотих тонах. Техніка білим по білому зараз дуже затребувана. Такі вишиванки найчастіше купують на весілля. Але ці сорочки найдорожчі. Деякі по півтори тисячі гривень коштують. Робота складна. Від такої вишивки очі втомлюються і болять зо півгодини".

На столичному узвозі з подругою обираємо вишиванку на подарунок її брату. У нього зелені очі.

"Зеленооким найкраще пасують фасони "Степ" - із жовто-синьою вишивкою, - каже продавець Олександр. - Можу запропонувати ще варіант "Козача" - вишита чорно-червоними нитками. "Блакить" - з синіми, навряд чи пасуватиме. Вона голубооким дуже до лиця".

Всі чоловічі вишиванки - ручної роботи. Найпростіші - вартістю 300 грн. з попліну, вишивка на канві пришивається до сорочки. Вишиванки з льону коштують від 500 грн. Вишивка також пришивається. Найдорожчі - від 700 до 1 тис. грн. - вишиваються напряму.

"За бажанням замовника можемо трохи змінений дизайн вишиванки  - від кольору і деталей орнаменту до його розташування і навіть крою сорочки. Ніхто сьогодні щодня не одягає вишиванку. Але традиційна вишита сорочка, як і класичний костюм, повинна бути у гардеробі кожного українця. Наприклад, чорну вишиванку носять у театр, білу одягають на вінчання і державні свята. Недавно один чоловік купив білу з червоно-чорною вишивкою. Хоче у ній піти на день народження до друга, планує вдягти на вибори".

Демонструє у каталогах варіанти сорочок - вишиті хрестиком і гладдю. Кілька сторінок каталогу присвячені багатоколірним орнаментам.

"Замовлення виконуємо від 2 до 4 тижнів залежно від складності. Головне правильно зазначити розмір, колір і фасон вишиванки. Якщо підійде щось із того, що вже є на складі, то можете купити хоч сьогодні".

Купити сорочку у подарунок не вдається. Після 20 хв. оцінювання товару, подруга вирішує привести брата і купити вишиванку разом.

"Вибирати таку річ у подарунок складно. Можна не тільки з розміром не вгадати. Сорочка може не пасувати імениннику. Краще обирати разом з людиною, у гардероб якої потрапить виріб. 50 % клієнтів приходять і просять поміняти. Вгодити усім складно. Хоча насправді вишиванка — це подарунок, який запам'ятається на все життя", - зауважує продавець.

Павло дає поради, як доглядати за вишиванками.

"Прати сорочки треба у теплому мильному розчині. У жодному разі не використовуйте відбілювачі. Тріть легенько лише ті місця, де немає вишивки. Випрані вироби одразу прополощіть, злегка відіжміть і струсіть. Можна прополоскати у теплій воді з оцтом. Перш ніж вивісити, аби висохла, краще виверніть вишиванку".

 

Зараз ви читаєте новину «Чорну вишиванку носять у театр, білу – на вінчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути