вівторок, 11 грудня 2012 16:47

З якими проблемами стикаються водії-новачки

  Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов
Віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов
Після покупки першого автомобіля водії-новачки потрапляють у несподівані ситуації, пов'язані із сервісом, співробітниками ДАІ та паркувальниками.

Про те, до чого слід приготуватися водію-початківцю, розповідає віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов.

- Що після покупки автомобіля повинен засвоїти водій-початківець?

- У першу чергу, ознайомитися із машиною та її устаткуванням. Розуміти, що означає кожна контрольна лампа на панелі приладів, де що вмикається. Хоча би приблизно орієнтуватися у моторному відсіку - знати, де під капотом щуп масла, бачок із гальмівною рідиною. Придбати манометр, щоб перевіряти тиск коліс. Багато початківців, на жаль, не цікавляться своєю машиною, потім потрапляють у аварії через спущене колесо чи відсутність гальмівної рідини. Важливо ще вивчити правила дорожнього руху. Початківець без них ще більш невпевнено себе почуватиме на дорозі. Є велика ймовірність, що його часто зупинятиме ДАІ.

- Як правильно початківцю поводитися із співробітниками ДАІ?

- Бути впевненим, незалежно від своєї вини. У разі безпідставних звинувачень сказати про це міліціонеру. Багато з них непогані психологи, зрозуміють, що людина володіє ситуацією, і відпустять. Вести авто також треба впевнено й прогнозовано, щоб інші водії могли передбачити дії новачка. Одна жінка нещодавно, побачивши людину біля проїжджої частини, різко загальмувала. Авто, що їхало позаду, протаранило машину цієї пані. Жінці треба було подивися в дзеркала, кілька разів легенько натиснути на гальма, щоб загорівся стоп-сигнал.

- Яких помилок припускаються водії-новачки?

- Багато з них часто повільно їдуть у крайній лівій смузі. А у правилах дорожнього руху написано, що на невеликій швидкості слід їхати у правих рядах. Початківці часто керуються емоціями. Наприклад, машина позаду починає миготіти дальнім світлом, сигналити й новачок вже поступається дорогою, зачіпає авто збоку. Не слід звертати увагу на чиїсь нерви й лайку. Спочатку подивитися навколо, увімкнути поворот й робити маневр.

- Тобто початківцям слід досконало вивчити всі правила і їздити лише за ними?

- Крім цього, важливо ще аналізувати поведінку інших водіїв і пішоходів. На моїх очах початківець збив дитину, яка вибігла на червоне світло на дорогу. Досвідчений водій, побачивши автобус на зупинці, спрогнозував це й зменшив швидкість, а молодий ні.

- Які труднощі із першим автомобілем можуть виникнути на станції технічного огляду?

- Персонал станцій бачить, що людина тільки починає їздити й вона не буде вникати у нюанси їхньої роботи, тому дурять. Нещодавно власнику "п'ятірки" БМВ поміняли турбіну, взяли за це 12 тисяч гривень. А насправді її міняти не потрібно було. Просто на СТО вирішили підзаробити. Буває замість оригінальних запчастин ставлять китайські, вони дешевші. А гроші беруть, як за оригінальні, різниця у ремонті - 2-4 тисячі.

- Як убезпечити себе від обману на СТО та шиномонтажі?

-Під час проведення планового технічного обслуговування та дрібного ремонту є багато нюансів, їх складно перевірити. Тому перші півроку краще брати із собою свого товариша-автомобіліста з досвідом. Він допоможе розібратися у несподіваній ситуації.

- А якщо такого товариша немає?

- Тоді вступити в автомобільну громадську організацію й користуватися СТО, страховками, заправками, які пропонують там. Наприклад, ми пропонуємо всім своїм членам ті страхові компанії, які точно відшкодовують збитки. Маємо домовленості із СТО, шиномонтажами та заправками.

Зараз ви читаєте новину «З якими проблемами стикаються водії-новачки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути