понеділок, 30 вересня 2013 17:06

З 1 жовтня водії будуть їздити з увімкненими фарами навіть вдень

З 1 жовтня водії будуть їздити з увімкненими фарами навіть вдень

Згідно з новими ПДР, з 1 жовтня по 1 травня водії повинні включати за містом фари навіть вдень. В іншому випадку даішники зупинятимуть і штрафувати.

Так вимагає п. 9.8 Правил дорожнього руху, який був введений минулої весни з низкою інших поправок. Нова редакція ПДР набула чинності 15 квітня 2013 року.

Зокрема, правило говорить: "з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населених пунктів повинні бути включені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнє світло фар".

Начальник Центру безпеки дорожнього руху Сергій Будник пояснює, що дана вимога ввели з міркувань безпеки: в осінньо -весняний період, коли часто виникають умови недостатньої видимості, включені фари або ходові вогні дозволять водіям заздалегідь розглянути на дорозі машину і утриматися від ризикованих маневрів, а це, у свою чергу, дозволить уникнути ДТП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля кольорового Smart фотографуються на пішохідних переходах

Денними ходовими вогнями (ДХО) в ДАІ називають "зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу і призначені для поліпшення видимості транспортного засобу під час його руху в світлий час доби ".

За цим визначенням, ДХО повинні бути тільки білими. Якщо у вас помаранчеві (як на американських машинах) - необхіжно включати не їх , а ближнє світло.

Крім цього, раніше ДАІ уточнювала, що ДХО повинні бути тільки заводські - будь-які інші лампочки поза законом, якщо ви не отримали офіційний дозвіл на переобладнання автомобіля, видане БДР МВС України або ДержавтотрансНДІпроект .

Якщо ви забудете включати фари, вас можуть зупинити і оштрафувати за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами на 425-510 гривень (ч. 2 ст. 122 КпАП).

Зараз ви читаєте новину «З 1 жовтня водії будуть їздити з увімкненими фарами навіть вдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути