вівторок, 26 січня 2016 09:07

Від лампового програвача до мультимедійної системи: як розвивався автозвук
6

Музика в авто з'явилася ще 86 років тому. Тоді звичайні радіоприймачі переобладнали під автомобільну систему живлення. Тому вони були громіздкими та дорогими. Ті автомобільні музичні системи суттєво відрізнялись від сучасних мультимедійних центрів - замість мікросхем - лампи, а звук відтворювався лише з радіочастот. Зараз, крім радіохвиль, магнітоли відтворюють звук як із CD-дисків, так і з цифрових носіїв.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з розвитком аудіотехнологій в автомобілях.

Перший автомобільний радіоприймач розробили ще в 1930 році. Американці Пол і Джозеф Гелвіни вмонтували в автомобіль звичайний ламповий радіоприймач. Назвали його Motorola 5t71. Цей приймач став першою комерційною магнітолою. Ціна на нього була 170 доларів. Якщо переводити на нинішній курс — то $1,7 тис.

Автор: talkaudio.co.uk
 

Через 23 роки австралійська компанія Ferris Bros. Pty виготовила портативний автомобільний радіоприймач. Його можна було знімати та використовувати вдома, підключивши до мережі змінного струму для домашнього використання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінювалось автомобільне кермо

 

Також у цей період з'явився програвач, який відтворював записи на вінілових пластинках. В 1956 році ця ж Motorola випустила магнітолу Highway Hi-Fi. Спеціально для неї випускалися спеціальні платівки на 16 обертів на хвилину.

Автор: musicandculture.blogspot.com
 

В 1969 в автомобілі почали встановлювати перші стерео-програвачі. Becker's Europa стала першою компанією, яка встановила в автомобілі стереоустановки з тюнером посилення двох каналів.

Першою касетною автомагнітолою вважають модель фірми Motorola "FM-900". Далі цей напрям розвитку автозвуку підхопили більше 10 виробників. У 1960-х роках більшість виробників почали випускати транзисторні автомагнітоли. Особливістю даних пристроїв було те, що на них були присутні кнопки запам'ятовування радіостанцій.

В 1985 році на автомобіль встановили магнітолу із CD-плеєром. Це вже була ера програвачів на мікросхемах. Хоча Sony представила концепт на рік раніше, саме Becker's Mexico першою встановила в автомобілі програвач компакт-дисків.

Автор: benzworld.org
 

Наступним етапом розвитку стали автомагнітоли із пультами дистанційного керування, входом AUX та USB-портом. Крутіші — тільки магнітоли на 2-DIN, в яких може бути TV, навігація, бортовий комп'ютер.

Автор: forum.skoda-club.ru
 

Сучасні автомобілі оснащують тачпадом, який є центром керування автомобілем. Музика в ньому як одна з функцій. Тож можна стверджувати, що ера автомагнітол повільно завершується.

Автор: revistacesvimap.com
 
Зараз ви читаєте новину «Від лампового програвача до мультимедійної системи: як розвивався автозвук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути