четвер, 16 жовтня 2014 13:47

Україні загрожує дефіцит палива через політику НБУ - експерт

Україні загрожує дефіцит палива через політику НБУ - експерт
Фото:lenta.ru

Експерти попереджають, що через труднощі з покупкою валюти в Україні може утворитися нестача автомобільного палива.

Про це повідомляє "Консалтингова група А-95". За прогнозами експертів, вже до кінця жовтня ринок нафтопродуктів може бути глибоко дестабілізований.

Причина лежить в гострій нестачі іноземної валюти, яку відчувають імпортери. У даний момент дефіцит валюти становить від $150-200 млн (або 30% всього обсягу ринку) до цілих 50% обсягу.

Причиною такого становища є жорсткий адміністративний пресинг з боку Національного банку України, який вимагає продавати валюту за 12,9 грн за долар і не дорожче. Для придбання нафтопродуктів, імпортери повинні спочатку купити іноземну валюту у одного з українських банків. Банки в свою чергу відмовляються це робити, нав'язуючи додаткові комісії та кредити, що збільшує вартість кожного долара на гривню.

Якби не дефіцит доларів, вартість бензину в Україні могла б навіть знизитися слідом за падінням ціни сирої нафти на міжнародних ринках. "Перший етап зниження цін на бензин на 40 копійок за літр так і залишиться останнім, поки не вирішиться ситуація з валютою", - заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

За його оцінками, падіння нафтових цін створює передумови для зниження роздрібних цін на АЗС на 60-80 коп. до кінця жовтня. Однак замість здешевлення бензину українці можуть отримати дефіцит палива.

В якості виходу з ситуації експерти бачать першочергове задоволення заявок на закупівлю валюти для подальшого придбання нафтопродуктів або створення окремого фонду для закупівлі товарів критичного імпорту.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує дефіцит палива через політику НБУ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути